Αρχική Ειδήσεις Τι σημαίνει ο μήνας των γενεθλίων σας και πως μπορεί να επηρεάσει...

Τι σημαίνει ο μήνας των γενεθλίων σας και πως μπορεί να επηρεάσει το μέλλον σας

0
Διαφήμιση

Ο μήνας γέννησής σας μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής σας, την ψυχική υγεία, ακόμη και την όρασή σας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Όπως γράφει ο συντάκτης του σχετικού δημοσιεύματος David Robson με τα γενέθλιά του κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, το ωροσκόπιό του λέει ότι πρέπει να είναι δίκαιος και ισορροπημένος.

Είναι θαρραλέος μεν, αναποφάσιστος δε. «Μπορεί να περιγράψει ακόμα και τα φυσικά χαρακτηριστικά μου», γράφει και συνεχίζει: «Σύμφωνα με έναν αστρολόγο του 19ου αιώνα, τον Raphael, θα πρέπει να είμαι ένα “μάλλον κομψός με στρογγυλό όμορφο πρόσωπο, απλός αλλά με εκρήξεις, που παραμορφώνουν το πρόσωπο”. Τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν και ο Zac Effron και η Gwen Stefani».

Περιττό να πούμε ότι, επιστημονικές μελέτες έχουν από καιρό καταρρίψει τέτοιες προβλέψεις», συνεχίζει ο Robson στο άρθρο του. «Παρά το γεγονός ότι μια ψυχολογική μελέτη το 1970 διαπίστωσε ότι ορισμένα αστρικά σημάδια μπορούν να συσχετίζονται με ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, αργότερα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αντανάκλαση των ίδιων των προσδοκιών.

Αν έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι και ηθικοί, πεισματάρηδες ή παθιασμένοι, τότε θα ενεργήσουμε βάσει του σεναρίου. Κυρίως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν ξέρουν τίποτα για το ωροσκόπιο τους, κάθε πρόβλεψη γι’ αυτούς έπεσε στο κενό.

Ωστόσο, μπορεί οι συγκεκριμένες προβλέψεις των ζωδίων να είναι λανθασμένες, υπάρχει όμως μια μικρή δόση αλήθειας καθώς κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν ότι ο μήνας γέννησης ενός ανθρώπου μπορεί πραγματικά να προβλέψει τη μοίρα του. Τα πιο προφανή αποτελέσματα αφορούν στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Εκείνα που γεννήθηκαν αργότερα έχουν λίγο χειρότερες επιδόσεις από εκείνα που γεννήθηκαν νωρίτερα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Leonid Gavrilov στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το φθινόπωρο τείνουν να ζουν περισσότερο. Τα μωρά του φθινοπώρου είναι περίπου 40% πιο πιθανό να ζήσουν ως τα 100 συγκριτικά με άτομα που έχουν γεννηθεί το Μάρτιο.

Οι ανακαλύψεις του Gavrilov δημιούργησαν επιφυλάξεις και προκάλεσαν παρερμηνείες. ”Οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με επιστημονικές μελέτες είναι επιφυλακτικοί και συνδέουν τις σχετικές μελέτες με την αστρολογία”, είπε. ” Αλλά όταν παρουσιάζουμε τις μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, οι μελέτες γίνονται περισσότερο αποδεκτές”.

Άλλα χαρακτηριστικά επηρεάζονται από την εποχή που γεννιέται ένα μωρό, ενώ ρόλο παίζει και η διατροφή, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και τα αποτελέσματα να φανούν μακροπρόθεσμα ακόμα και μετά από δεκαετίες.

Για παράδειγμα υπάρχει η βιταμίνη D, η οποία παράγεται όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο. Είναι γνωστό ότι η έλλειψη της βιταμίνης αυτής αποδυναμώνει τα οστά, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος αλλα και του νευρικού συστήματος.

“Σε μελέτες έχει αποδειχθεί πως αν περιοριστεί η βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μωρά θα έχουν σοβαρές νευρολογικές ανωμαλίες,” λέει ο Sreeram Ramagopalan, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορές επιπτώσεις της ανάπτυξης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα αργότερα να εμφανιστούν υψηλότερα ποσοστά ψυχικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια ή η κατάθλιψη μεταξύ των ατόμων που έχουν γεννηθεί το χειμώνα.

Είναι σαφές ότι τα γονίδια μας και η ανατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Αλλά αν, όπως φαίνεται, κάτι τόσο τυχαίο όσο ο μήνας γέννησης μας μπορεί να διαμορφώσει την ψυχική υγεία και τη διάρκεια ζωής μας, ποιοι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να καθορίσουν τύχη μας;

Η μοίρα μας δεν μπορεί να είναι γραμμένη στα αστέρια, αλλά πλέον γίνεται αντιληπτό από τους επιστήμονες πως ενδεχομένως υπάρχουν πολλές άλλες αόρατες και ορατές δυνάμεις που κατευθύνουν την πορεία της ζωής μας από την μέρα που γεννιόμαστε.

Επιμέλεια: Δήμητρα Αιγινίτη

Διαφήμιση