Αρχική Καταστροφές Τέσσερις ακραίες καιρικές αλλαγές και γιατί συμβαίνουν τώρα

Τέσσερις ακραίες καιρικές αλλαγές και γιατί συμβαίνουν τώρα

0
Διαφήμιση

Αν νομίζετε ότι ο καιρός έχει γίνει παράξενος, σίγουρα δεν κάνετε λάθος. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται συνεχώς και η αύξηση της θερμοκρασίας σχετίζεται άμεσα με αυτό.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που δείχνουν ότι σε όλη την Αμερική οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν. Και φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ. Οι κυριότερες αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι:

1. Τα πρότυπα βροχής αλλάζουν

Στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, ο συνδυασμός περισσότερης υγρασίας στην ατμόσφαιρα από έναν θερμότερο κόσμο και οι αλλαγές στα πρότυπα κυκλοφορίας συμβάλλουν σε περισσότερη βροχή.

Στα νοτιοδυτικά, εν τω μεταξύ, οι βροχοπτώσεις που καταστέλλονται από το βορρά επεκτείνουν την υποτροπική ζώνη ξηράς. Τα ίδια ατμοσφαιρικά φαινόμενα που προκαλούν αυτή την ξηρά ζώνη είναι η αιτία για την ακραία ξηρασία. Μια πρόσφατη μελέτη δημοσιεύθηκε στο Δελτίο της ειδικής έκθεσης της αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας δείχνει ότι αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, με την ανθρώπινη παρέμβαση να έχει προκαλέσει την αλλαγή του κλίματος.

2. Η βροχή είναι πιο έντονη

Οι βαριές νεροποντές που ελέγχονται από τα  σύννεφα και το ποσοστό υγρασίας αλλάζουν καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία παγκοσμίως. Σύννεφα που μπορούν να ρίχνουν πολλή βροχή είναι πιο συχνά σε ένα θερμότερο κλίμα. Περισσότερη ατμοσφαιρική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονη βροχόπτωση. Αυτό εξηγεί γιατί το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών βιώνει πιο βαριές βροχοπτώσεις ακόμα και στην «ξερή» δύση.

3. Οι ξηρασίες αργούν

Η ξηρασία εξαρτάται από την κατάσταση της υγρασίας του εδάφους, στην οποία η βροχή και η εξάτμιση της τελικά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο είναι υγρό είναι το χώμα. Έτσι, αν και η εξάτμιση αυξάνεται παγκοσμίως σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η αύξηση των βροχοπτώσεων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ δίνουν μια καθαρή αύξηση της υγρασίας του εδάφους σε αυτό το τμήμα της χώρας, αποτρέποντας τον κίνδυνο της ξηρασίας.

Στα ΝΔ, μια μείωση στη συνολική καθίζηση, μαζί με την αύξηση της εξάτμισης, φέρνει ξηρότερες συνθήκες που γεννούν μεγεθύνουν την ξηρασία. Καθώς το έδαφος στεγνώνει εκεί έξω, η εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει το έδαφος, αντί για την εξάτμιση του νερού. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο περισσότερης θερμότητας και λιγότερης βροχής.

4. Οι  πλημμύρες εδραιώνονται σε ορισμένες περιοχές

Αν και οι καταστάσεις για τις πλημμύρες εξαρτώνται από έναν αριθμό παραγόντων των συνθηκών της επιφάνειας του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο πως όσο υψηλότερη η υγρασία του εδάφους, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα ότι θα υπάρξει περισσότερη απορροή από βροχοπτώσεις. Η υγρασία του εδάφους αυξάνεται στα Βορειοανατολικά των ΗΠΑ  μαζί με τα ποσοστά βροχοπτώσεων και των πλημμυρών. Ευτυχώς για την περιοχή, πολλές ισχυρές καταιγίδες συμβαίνουν το καλοκαίρι και πέφτουν όταν η υγρασία του εδάφους είναι χαμηλή και μπορεί να απορροφήσει περισσότερο νερό. Δυστυχώς, το επίπεδο της θάλασσας στο βορειοανατολικό τμήμα έχει αυξηθεί κατά ένα πόδι από το 1900, πράγμα το οποίο συμβάλλει στις πλημμύρες.

Έντονες καταιγίδες, σοβαρή περιφερειακή ξηρασία και καύσωνες, και ακραίες πλημμύρες οδήγησαν σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των καταστροφών, στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, το 2013.

Διαφήμιση