Αρχική Ειδήσεις Aποκαλύπτεται o μηχανισμός πίσω από τα εκθαμβωτικά χρώματα της φύσης!

Aποκαλύπτεται o μηχανισμός πίσω από τα εκθαμβωτικά χρώματα της φύσης!

0
Διαφήμιση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αποκαλύπτουν “μια καθολική εξήγηση” για πολλά από τα εκθαμβωτικά χρώματα και τις ασημένιες αντανακλάσεις στο φυσικό βασίλειο.

Η ομάδα των ερευνητών έδειξε ότι τα διαταραγμένα στρώματα των κρυστάλλων που είναι υπεύθυνα για τις ανακλαστικές κλίμακες των ψαριών αντανακλούν το φως με τον ίδιο τρόπο όπως τα έγχρωμα, ιριδίζοντα φτερά των εντόμων και τα κελύφη τους.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως τα λαμπερά πλάσματα έχουν εξελιχθεί με διάφορες δομές σε νανοκλίμακα και το πώς εκμεταλλεύονται το φως.

Η ομάδα λέει, επίσης, ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιγράψουν το αποτέλεσμα για την παραγωγή, για παράδειγμα, υπερ-ανακλαστικών επιφανειών. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Interface.

Τα πολύ ασημί λέπια των ψαριών, όπως οι σαρδέλες και η ρέγγα, αποτελούνται από μικροσκοπικά στρώματα κρυστάλλων.

“Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι κρύσταλλοι έχουν μια σειρά από διαφορετικά πάχη,” είπε ο Δρ TomJordan, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Διαφορετικές ποσότητες αυτής της διαταραχής σε νανο-κλίμακα βρίσκεται στην επιφάνεια των λεπιών των  ψαριών, στα φτερά της πεταλούδας και τα κελύφη των σκαθαριών, και παράγει ένα φαινόμενο γνωστό ως εντοπισμός Anderson.

Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο στο οποίο η διαταραχή μπορεί να εμποδίσει τα κύματα του φωτός από τον πολλαπλασιασμό μέσω ενός υλικού.

“Καθώς το φως πηγαίνει μέσα και ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλλαγές στα διάφορα στρώματα, τα πολλαπλά κύματα παρεμβάλλονται μεταξύ άλλων, εξήγησε ό επικεφαλής επιστήμονας για τη μελέτη,  Δρ NicholasRoberts.

Αυτό σημαίνει ότι τα κύματα φωτός “αναπηδούν γύρω από το εσωτερικό των στρωμάτων” και τελικά αντανακλώνται πίσω. Αυτές οι επιφάνειες αντανακλούν περισσότερο φως από ό, τι πολλές τεχνητές κατασκευές, που παράγουν πολύχρωμα μεταλλικά ιριδίσματα ή εκτυφλωτικές λάμψεις ασημί χρώματος που βλέπουμε στον φυσικό κόσμο.

Οι δομές αυτές θα μπορούσαν να αντιγραφούν για την παραγωγή εξαιρετικά ανακλαστικών επιφανειών, για παράδειγμα, την κατασκευή ανακλαστήρων που θα κάνουν τα φώτα LED πιο αποτελεσματικά.

Διαφήμιση