Αρχική Ειδήσεις Προειδοποιεί ο Πούτιν για μείωση εξαγωγών φυσικού αερίου την Ευρώπη

Προειδοποιεί ο Πούτιν για μείωση εξαγωγών φυσικού αερίου την Ευρώπη

0
Διαφήμιση

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες αερίου στην Ουκρανία την 16η Ιουνίου εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου στη Gazprom οι οποίες σύμφωνα με τη Μόσχα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ και εάν δεν αποκατασταθεί ο εφοδιασμός της, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παρακρατήσει ποσότητες του αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της και προορίζονται για την Ευρώπη μέσα στο χειμώνα.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, καθώς καλύπτει το ένα τρίτο της ζήτησης στην ΕΕ. Περίπου η μισή από την ποσότητα αυτή διαμετακομίζεται στους πελάτες της Μόσχας μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για να διευθετηθεί η διένεξη των δύο πλευρών, στη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αλλά ταυτοχρόνως παραμένει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, επισήμανε ο Έτινγκερ. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση Κιέβου-Μόσχας για το αέριο είναι η τρίτη μέσα σε μια δεκαετία.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Καταβάλλει στη Γκάζπρομ περίπου 15 δισεκ. δολάρια το χρόνο για να προμηθεύεται αέριο. Άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία, εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από το ρωσικό αέριο το οποίο εισάγουν μέσω των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη τον επερχόμενο χειμώνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εάν παρατηρηθεί ότι η Ουκρανία παίρνει αέριο από το δίκτυο χωρίς να το έχει πληρώσει τότε η παροχή προς την Ευρώπη θα μειωθεί κατά την ποσότητα που αφαιρέθηκε παράνομα, όπως έγινε και στην κρίση του 2008».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την κατασκευή του αγωγού South Stream, λέγοντας ότι αποτελεί εγγύηση για την ομαλή διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη.

Καθησυχαστική η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παρέμβει για να αποτρέψει ελλείψεις στον εφοδιασμό με αέριο φέτος τον χειμώνα, σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία προκαλέσει προσκόμματα στη ροή από τη Ρωσία, έδειξαν τα αποτελέσματα των «ελέγχων αντοχής» που διεξήχθησαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ παρουσίασε τα αποτελέσματα των ελέγχων οι οποίοι διεξήχθησαν στα 28 κράτη μέλη και 10 γειτονικές χώρες, ώστε να εκτιμηθεί πόσο ευάλωτη θα αποδεικνυόταν η Ευρώπη σε περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να διακόψει τις προμήθειες για μια περίοδο έξι μηνών.

Εάν οι δυνάμεις της αγοράς δεν αρκέσουν για να εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες για να εφοδιάζονται όλοι οι αρχές θα μπορούσαν να επέμβουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Η Κομισιόν εργάζεται σε σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. Ανάμεσα στους σχεδιασμούς της ΕΕ είναι μέτρα απαγόρευσης της εξαγωγής αερίου ή περιορισμού της χρήσης του από τις βιομηχανίες ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά.

Αν και τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται ακόμη οι αποθηκευμένες ποσότητες αερίου και η μείωση των τιμών έχουν συμβάλει πολλές χώρες στην Ευρώπη να έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους για το χειμώνα, εάν διαταραχθούν οι προμήθειες η Ρωσία θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Βρετανία.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here