Αρχική Ειδήσεις Η αφθονία Φυσικού Αερίου δεν θα επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή

Η αφθονία Φυσικού Αερίου δεν θα επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο δεν είναι αρκετό για ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον και δεν θα επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα μενέα διεθνής μελέτη. Η αφθονία φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκτοπίσει τον άνθρακα (κάρβουνο) ο οποίος παράγει περισσότερο από όλα διοξείδιο του άνθρακα.

Όμως, η νέα διεθνής μελέτη λέει ότι μια επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου μέχρι το 2050, θα επιβραδύνει και άλλες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και πυρηνική ενέργεια, από το να χρησιμοποιούνται περισσότερο. Και αυτές οι τεχνολογίες είναι ακόμα καλύτερες από ό,τι το φυσικό αέριο για την αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι προσομοιώσεις των υπολογιστών δείχνουν ότι οι εκπομπές των αερίων εγκλωβίζουν τη θερμότητα για την παραγωγή ηλεκτρισμού και δεν θα μειωθεί σε όλο τον κόσμο αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nature.

Αντισυμβατικές τεχνικές, όπως η υψηλής έντασης υδραυλική ρωγμάτωση και βαθιές γεωτρήσεις έχουν αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου τόσο πολύ που οι τιμές είναι τώρα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό καθιστά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο φθηνότερη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, και καθιστά δυσκολότερο για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να ανταγωνιστεί

Πέντε ομάδες εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικά μοντέλα προσομοίωσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ερεύνησαν τι θα συμβεί αν το φυσικό αέριο – επίσης γνωστό ως το μεθάνιο – παραμένει φθηνό και άφθονο και κατέληξαν πως τίποτα δεν θα αλλάξει.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της υπηρεσίας ενέργειας δήλωσαν ότι η νέα μελέτη αγνοεί την επίδραση των μελλοντικών αλλαγών πολιτικής για την ενθάρρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το 2008, η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια έχει τριπλασιαστεί και το ποσό από την ηλιακή ενέργεια έχει αυξηθεί πάνω από δέκα φορές.

Διαφήμιση