Αρχική Ειδήσεις Ολοένα και χειρότερο το νερό σε Αξιό και Αλιάκμονα

Ολοένα και χειρότερο το νερό σε Αξιό και Αλιάκμονα

0
Διαφήμιση

Η ποιότητα του νερού στους ποταμούς Αξιό και Αλιάκμονα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, όπως προκύπτει από μελέτη στοιχείων, από το 1992 έως το 2012, που εκπόνησε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Bιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Τα συμπεράσματα παρουσίασε στο 10ο Διεθνές Υδρογεωλογκό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος του Διατμηματικού, καθηγήτρια βιολογίας Μαρία Λαζαρίδου.

“Η ποιότητα των δύο ποταμών επιδεινώνεται καθώς δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, ιδιαίτερα κάτω από την Αξιούπολη για τον Αξιό, ενώ και στον Αλιάκμονα, υπάρχει έντονη διαφορά, προς το χειρότερο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια” διευκρίνισε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η κ. Λαζαρίδου.

Η σπουδαιότητα των συγκεκριμένων στοιχείων, εξήγησε η καθηγήτρια, έγκειται στο γεγονός ότι στο Διατμηματικό, στο οποίο συμμετέχουν περί τους 100 φοιτητές, μελετάται η οικολογική ποιότητα του νερού σε όλα τα επίπεδα, με βάση την υδρομορφολογία, τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά.

Συνολικά μελετήθηκαν 35 λεκάνες απορροής στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και έγινε επεξεργασία των στοιχείων που υπάρχουν από το 1992 είπε η κ. Λαζαρίδου.

Γενικότερα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το 50% των ποταμιών στην υπό μελέτη περιοχή είναι σε κάτω από καλή ποιότητα, ιδιαίτερα στα χαμηλά σημεία.

“Κακή είναι η ποιότητα του νερού στα χαμηλά σημεία, στο 80% των ποταμιών σε αντίθεση με τα ψηλά σημεία, στα βουνά δηλαδή, όπου η ποιότητα στο 60% των ποταμών, είναι εξαιρετική. Τα ποτάμια δηλαδή ρυπαίνονται από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Νέστο, που είναι σε μέτρια ποιότητα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά μετά από δύο φράγματα στην Ελλάδα, η ποιότητα που παρουσιάζει είναι κακή” τόνισε η κ. Λαζαρίδου.

Αυτό που επείγει για την ίδια είναι η άμεση λήψη μέτρων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος που υποβαθμίζεται.

“Νόμοι υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζονται” καταλήγει.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here