Αρχική Ειδήσεις Οι κορυφαίες πόλεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι κορυφαίες πόλεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

0
Διαφήμιση

Η Siemens και το δίκτυο C40 ανακοίνωσαν τους νικητές των “City Climate Leadership Awards 2014”, κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Τα Βραβεία τιμούν πόλεις απ’ όλο τον κόσμο που έχουν διακριθεί σε ό,τι αφορά στην αστική βιωσιμότητα και κατέχουν ηγετική θέση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι νικήτριες πόλεις για τις δέκα κατηγορίες των βραβείων είναι οι εξής:

  • Άμστερνταμ (Οικονομικά και Οικονομική Ανάπτυξη)
  • Βαρκελώνη (Έξυπνες Αστικές Υποδομές)
  • Μπουένος Άιρες (Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων)
  • Λονδίνο (Μέτρηση και Σχεδιασμός Εκπομπών Άνθρακα και Ποιότητα Αέρα)
  • Μελβούρνη (Προσαρμογή και Ανθεκτικότητα)
  • Νέα Υόρκη (Ενεργειακά Αποδοτικό Δομημένο Περιβάλλον)
  • Πόρτλαντ (Βιώσιμες Κοινότητες)
  • Σεούλ (Πράσινη Ενέργεια)
  • Σενζέν (Αστικές Μεταφορές)

Οι βραβευμένες νικήτριες πόλεις επιλέχθηκαν για τις ακόλουθες δράσεις:

Κατηγορία Οικονομικά και Οικονομική Ανάπτυξη:

Το βραβείο απονεμήθηκε στο Άμστερνταμ για το «Επενδυτικό Ταμείο» του. Με αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα, η πόλη καταδεικνύει το πώς πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος μπορούν να ενσωματωθούν αποτελεσματικά στη στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης μιας πόλης.

Το Άμστερνταμ σχεδίασε ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο $103 εκατ., για να επενδυθούν σε βιώσιμα ενεργειακά έργα, με μερικά από αυτά να εστιάζουν σε μικρές επιχειρήσεις. Το ταμείο μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις και συμβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων του Άμστερνταμ για τη συνολική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: το 2010, η πόλη είχε ήδη καταφέρει μία μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Κατηγορία Έξυπνες Αστικές Υποδομές

Νικήτρια αναδείχτηκε η Βαρκελώνη για την «Αστική Πλατφόρμα» της. Το έργο εισάγει μια νέα αρχιτεκτονική Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), η οποία προσφέρει μία ενιαία πλατφόρμα που διασυνδέει ολόκληρη την πόλη.

Η πλατφόρμα επιτρέπει στην πόλη την αποδοτική διαχείριση των αστικών πόρων και τη μείωση του αντίκτυπου των αστικών υποδομών στο περιβάλλον. Θα βοηθήσει την πόλη να εξοικονομήσει ενέργεια και να μειώσει τη ρύπανση χάρη σε αισθητήρες που παρακολουθούν τα επίπεδα του αρδευτικού νερού, τους κάδους απορριμμάτων, τους χώρους στάθμευσης, τις μετακινήσεις των κατοίκων, την ενεργειακή απόδοση στα κτήρια της πόλης κ.α.

Επίσης, το πρόγραμμα στοχεύει να προκαλέσει τη συμμετοχή των πολιτών και εισάγει τη διαδικτυακή πλατφόρμα “GO” (Open Government – Ανοιχτή Διακυβέρνηση), στην οποία αναρτώνται ανοιχτά όλα τα δεδομένα.

Κατηγορία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων

Νικητής αναδείχθηκε το Μπουένος Άιρες για το «Έργο Μείωσης Στερεών Αστικών Αποβλήτων». Αυτό το έργο βελτιώνει την καθαριότητα της πόλης, ενώ αποτελεί και μια ολοκληρωμένη στρατηγική που μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί. Επίσης, βασίζεται στην εντατική συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η πόλη έχει δεσμευθεί να μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής κατά 83% ως το 2017, μέσω της εφαρμογής ενός φιλόδοξου προγράμματος επεξεργασίας απορριμμάτων, το οποίο βασίζεται στο διαχωρισμό τους στην πηγή, την ανάκτηση, την ανακύκλωση και την αξιοποίησή τους. Οι προσπάθειες της πόλης έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που στέλνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Μέτρηση και Σχεδιασμός Εκπομπών Άνθρακα

Το Λονδίνο απέσπασε το βραβείο για την εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) ολόκληρης της πόλης. Μεταξύ του 2012 και του 2013, η αρχή Greater London Authority (GLA) προσέγγισε ολιστικά το ζήτημα της μέτρησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που ανέφερε τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ακολουθώντας διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές υπολογισμού και αναφοράς GHG.

Αυτή η προσπάθεια αξιοποιεί το Παγκόσμιο Πρωτόκολλο για τις Εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου σε Κλίμακα Κοινότητας του C40 και των συνεργατών του (με το Λονδίνο να το εφαρμόζει πιλοτικά), στο οποίο περιλαμβάνεται ένα ευρύτερο πεδίο έμμεσων εκπομπών και μια ξεχωριστή μεθοδολογία με βάση την κατανάλωση.

Κατηγορία Ποιότητα Αέρα

Το βραβείο απονεμήθηκε στο Λονδίνο για το έργο «Νέο Ταξί για το Λονδίνο». Οι μετακινήσεις ευθύνονται για το 60% των συνολικών εκπομπών ατμοσφαιρικών ρυπαντών στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων οχημάτων με δυνατότητες μηδενικών εκπομπών, σε συνεργασία με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο του έργου, θα χρησιμοποιούνται συστήματα γεωγραφικής περίφραξης που βασίζονται σε λύσεις GPS, ώστε τα υβριδικά οχήματα να τίθενται στον κύκλο λειτουργίας μηδενικών εκπομπών. Επιπλέον, θα παρέχεται μια σειρά καινοτόμων χρηματοδοτικών λύσεων. Στόχος του έργου είναι η μείωση των εκπομπών που προέρχονται από το στόλο των εμβληματικών μαύρων ταξί στο κεντρικό Λονδίνο έως και 100% και περίπου 75% στα υπόλοιπα σημεία της πόλης.

Έπειτα από την εισαγωγή ηλικιακών ορίων, πάνω από 3.000 από τα παλαιότερα ταξί έχουν αποσυρθεί, ενώ από το 2018 όλα τα ταξί στην πόλη θα είναι καινούργια ή θα έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα. Το έργο αυτό αποτελεί μια μοναδική προσέγγιση σύμπραξης του Κυβερνητικού Γραφείου για τα οχήματα χαμηλών εκπομπών, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Πράσινων Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατηγορία Προσαρμογή και Ανθεκτικότητα

Νικήτρια πόλη αναδείχθηκε η Μελβούρνη για το «Πρόγραμμα Κλιματικής Προσαρμογής Αστικών Τοπίων». Αυξάνοντας τους χώρους πρασίνου στο 7.6% των δημοτικών χώρων και διπλασιάζοντας τις δεντροφυτεμένες επιφάνειες, το πρόγραμμα είχε ως σκοπό τη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης κατά 4ο C και τη μείωση της ευαισθησίας στην ξηρασία, χρησιμοποιώντας πράσινες υποδομές.

Οι δράσεις της πόλης έχουν ήδη οδηγήσει στη φύτευση 12.000 νέων δέντρων και στην προσθήκη 10.000 τετραγωνικών μέτρων πρασίνου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση εκτεταμένων πρωτοβουλιών συμμετοχής των πολιτών, που μαζί με επιπλέον δράσεις προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ωφελειών, όπως η βελτιωμένη ποιότητα αέρα και η ανθεκτικότητα της πόλης, η μειωμένη ζήτηση ενέργειας και η μείωση των ασθενειών και νοσημάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.

Κατηγορία Ενεργειακά Αποδοτικό Δομημένο Περιβάλλον

Νικήτρια αναδείχτηκε η Νέα Υόρκη για το σχέδιο «Πιο Πράσινα, Πιο Μεγάλα Κτήρια» και το πρόγραμμα «Πρόκληση για τον Άνθρακα». Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται για να υποστηρίξουν την επίτευξη του στόχου της Νέας Υόρκης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% ως το 2030. Ταυτόχρονα, προσφέρουν οφέλη στους ιδιοκτήτες κτηρίων μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και βελτιώνουν τόσο την ποιότητα του αέρα, όσο και τη δημόσια υγεία.

Μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% περίπου, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να οδηγήσει την πόλη σε εξοικονόμηση 7 δισ. δολαρίων από ενεργειακές δαπάνες και να δημιουργήσει περίπου 17.800 θέσεις εργασίας στα επόμενα 10 χρόνια. Στόχος του προγράμματος «Πρόκληση για τον Άνθρακα» είναι η μείωση των εκπομπών κατά περισσότερο από 600.000 τόνους έως τη λήξη του.

Κατηγορία Βιώσιμες Κοινότητες

Το βραβείο απέσπασε το Πόρτλαντ για το δίκτυο «Υγιής Συνδεδεμένη Πόλη». Η πόλη αναπτύσσει «ολοκληρωμένες γειτονιές», για να προσφέρει στους κατοίκους ασφαλή και εύκολη πρόσβαση σε καθημερινά αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες. Το 2012, το 45% του πληθυσμού του Πόρτλαντ ζούσε σε «ολοκληρωμένες γειτονιές», ένα ποσοστό το οποίο η πόλη σκοπεύει να αυξήσει σε 80% έως το 2035. Η φιλόδοξη και επιτυχής πρωτοβουλία της πόλης δείχνει μια μοναδική και πολύτιμη μέθοδο για τη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών κοινοτήτων, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Κατηγορία Πράσινη Ενέργεια

Νικήτρια αναδείχτηκε η Σεούλ για το έργο «Κάνουμε τη Σεούλ μια Πόλη Ηλιακού Φωτός». Η πόλη κατασκευάζει περισσότερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της μεγάλης εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, τα πυρηνικά και θερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Το έργο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ένα Εργοστάσιο Πυρηνικής Ενέργειας Λιγότερο», η οποία αναπτύχθηκε με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης της πόλης κατά 2 εκατ. τόνους πετρελαίου, μέγεθος ίσο με την απόδοση ενός πυρηνικού εργοστασίου. Στόχος της Σεούλ είναι να λειτουργήσει σαν μια τεράστια μονάδα ηλιακής ενέργειας και να δημιουργήσει ενεργειακά αυτόνομες κοινότητες.

Κατηγορία Αστικές Μεταφορές

Το βραβείο απονεμήθηκε στη Σενζέν για το πρόγραμμα «Προώθηση Νέου Ενεργειακού Οχήματος». Από το Δεκέμβριο του 2013, η Σενζέν έχει εισάγει στην κυκλοφορία ένα στόλο νέων ενεργειακών οχημάτων (πάνω από 6.000), ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στόλος ενεργών οχημάτων μηδενικών εκπομπών στον κόσμο.

Στόχος του προγράμματος είναι να προστεθούν 35.000 νέα ενεργειακά οχήματα στον υπάρχοντα στόλο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα ένα οικοσύστημα μηδενικών εκπομπών. Μεταξύ του 2009 και του 2013, το πρόγραμμα έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 160.000 τόνους, με τη Σενζέν να αναδεικνύεται μεταξύ των δέκα κορυφαίων πόλεων στην Κίνα ως προς την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Υπηρεσία της χώρας.

Διαφήμιση