Αρχική Καταστροφές ΠΟΥ: Η Κλιματική Αλλαγή θα προκαλέσει 250.000 θανάτους ετησίως

ΠΟΥ: Η Κλιματική Αλλαγή θα προκαλέσει 250.000 θανάτους ετησίως

0
Διαφήμιση

Μελέτη η οποία είδε το φως της δημοσιότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ποσοτικοποίηση των συνεπειών της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στην ανθρώπινη υγεία αναφέρει ότιη κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει 250.000 παραπάνω θανάτους το χρόνο από το 2030 και μετά, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγεία.

Η μελέτη εκτιμά πως κάθε χρόνο θα χάνουν τη ζωή τους 60.000 άτομα από ελονοσία, 48.000 άτομα από διαρροϊκές ασθένειες, 95.000 παιδιά από υποσιτισμό, καθώς και 38.000 ηλικιωμένοι από υψηλές θερμοκρασίες. Οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται πως θα κορυφωθούν γύρω στο 2050, αναφέρει η έκθεση.

«Ο πλανήτης μας ολοένα και χάνει την ικανότητά του να διατηρεί την ανθρώπινη ζωή σε καλή κατάσταση υγείας», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. «Οι τρέχουσες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή ακόμα δε δίνουν την κατάλληλη σημασία στα σημαντικά θέματα υγείας που προκαλεί», πρόσθεσε η Τσαν.

Πολλές από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες του κόσμου έχουν κύκλους μετάδοσης οι οποίοι επηρεάζονται δραματικά από τις συνθήκες θερμότητας, υγρασίας και βροχοπτώσεων. Για παράδειγμα τα παράσιτα της ελονοσίας και τα κουνούπια που τα μεταφέρουν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταβολές του κλίματος, γεγονός που έχει συνδεθεί με σχετικές επιδημίες από αρκετές έρευνες στο παρελθόν.

Άλλες ασθένειες με πιθανότητες επιδημιών όπως η χολέρα, ο δάγκειος πυρετός, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και ο ιός Έμπολα είναι επίσης πιθανόν να επηρεάζονται με παρόμοιο τρόπο από τις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με την Τσαν. Όλες αυτές οι ασθένειες έχουν τη δυνατότητα μεγάλης κοινωνικής διαταραχής και δημιουργούν σοβαρές υλικοτεχνικές απαιτήσεις για την αντιμετώπισή τους.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν πολλές ζωές. Μεγάλος αριθμός επικίνδυνων ασθενειών είναι ευαίσθητες στις κλιματικές συνθήκες και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

Διαφήμιση