Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Νέος “παίκτης” στον αγωγό TAP από Ισπανία

Νέος “παίκτης” στον αγωγό TAP από Ισπανία

0
Διαφήμιση

Η ισπανική Enagás είναι ο νέος μέτοχος στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού TAP, από την οποία αποχώρησαν η γερμανική EON και η γαλλική Total που κατείχαν το 9% και 10% των μετοχών της, αντίστοιχα. Η Enagás, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, απέκτησε το 16% των μετοχών της Κοινοπραξίας, ενώ επιπλέον 3% απέκτησε η ήδη μέτοχος Fluxys που αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στον ΤΑΡ από 16% σε 19%.

Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές η νέα μετοχική σύνθεση του ΤΑΡ έχει ως εξής: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%), και Axpo (5%).

Σε δηλώσεις του ο Kjetil Tungland, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ, επισήμανε: «Η Κοινοπραξία ΤΑΡ ήταν και παραμένει ανοικτή σε στρατηγικούς εταίρους και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίζω την Enagás στον ΤΑΡ. Η συνεργασία αυτή συνεχίζει το επιτυχημένο μοντέλο κοινοπραξίας που έχει φέρει κοντά παραγωγούς, μεταφορείς και αγοραστές φυσικού αερίου για να αναπτύξουν αυτό το σημαντικό έργο.

Η Enagás, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου με μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία σε κομβικές επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική, θα συμβάλει στη διεύρυνση της στρατηγικής θέσης του ΤΑΡ ως ενός πραγματικά ευρωπαϊκού αναπτυξιακού έργου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από μία νέα πηγή στις ενεργειακές αγορές της ηπείρου».
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦοροαπαλλαγές για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων προτείνει ο Μανιάτης
Επόμενο άρθροΆρχισε το πρόγραμμα για “βιώσιμες πόλεις” του ΥΠΕΚΑ