Αρχική Ειδήσεις Εκστρατεία υπέρ των μεταλλαγμένων τροφίμων ξεκίνησε η Κίνα

Εκστρατεία υπέρ των μεταλλαγμένων τροφίμων ξεκίνησε η Κίνα

0
Διαφήμιση

Μαζική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για την υποστήριξη των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ξεκίνησε η κυβέρνηση της Κίνας σε μια προσπάθεια να αναστρέψει κύμα αρνητικής δημοσιότητας για μια τεχνολογία που θεωρείται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων της χώρας και της υφηλίου.

Το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανακοίνωσε την έναρξη της καμπάνιας στην τηλεόραση, τον τύπο και το διαδίκτυο, με την ελπίδα να πατάξει τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε η παράνομη πώληση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε αγορές της κεντρικής Κίνας.

Εξάλλου η ανακάλυψη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ που δεν είχε εγκριθεί από το Πεκίνο προκάλεσαν πανικό στις αγορές σιτηρών, με υπολογιζόμενες ζημιές ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατατέθηκε μήνυση εναντίον της εταιρείας που κατασκεύασε το τροποποιημένο καλαμπόκι. Στη συνέχεια οι κινεζικές αρχές πάγωσαν την εισαγωγή άλλων τροποποιημένων τροφίμων όπως η σόγια, με επίσημη δικαιολογία τη «χαμηλή αποδοχή από το κοινό».

«Θα δημιουργήσουμε μία κοινωνική ατμόσφαιρα που θα ευνοήσει την υγιή ανάπτυξη μίας βιομηχανίας γενετικά τροποποιημένων τροφίμων», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Κίνα έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη δικών της τροποποιημένων καλλιεργειών, καθώς έως τώρα τις εισάγει από το εξωτερικό. Το 2009 η κυβέρνηση πιστοποίησε δύο ποικιλίες μεταλλαγμένου ρυζιού, ανθεκτικού στα παράσιτα, καθώς και μία ποικιλία βιοτεχνικά ενισχυμένου καλαμποκιού, όμως δεν προχώρησε ποτέ στην καλλιέργειά τους, λόγω της ισχυρής αντίδρασης της κοινής γνώμης για τέτοιου είδους καλλιέργειες. Τα πιστοποιητικά ασφαλείας των συγκεκριμένων ποικιλιών έληξαν τον περασμένο μήνα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Τζινπίνγκ κάλεσε την εγχώρια βιομηχανία να δείξει τόλμη στον ανταγωνισμό με τις ξένες εταιρείες κατασκευής τροποποιημένων τροφίμων.

Διαφήμιση