Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Tο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ σπόρων στην Αθήνα!

Tο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ σπόρων στην Αθήνα!

0
Διαφήμιση

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα των σπόρων είναι το θέμα του πρώτου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Σπόρων, το οποίο αρχίζει στις 6 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Demeter. Την ίδια χρονική περίοδο θα διεξαχθεί σε ακόμη πέντε χώρες (Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία). Στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη ΜΚΟ «Οργάνωση Γη» και τον Demeter.

Η απώλεια παραδοσιακών ποικιλιών και η επακόλουθη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας προς όφελος εταιρειών που μονοπωλούν και κατασκευάζουν νέους σπόρους, αποτελούν τις πιο σημαντικές απειλές που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Συγκεκριμένα, 73% της αγοράς των σπόρων, παγκοσμίως, διακινούνται από 10 μεγάλες εταιρίες, όπως σημείωσε η κ. Λίνα Λασηθιωτάκη από τον Demeter.

«Όποιος ελέγχει τον σπόρο, ελέγχει την τροφή, και κατ΄επέκταση τον άνθρωπο» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως από παλιά οι άνθρωποι φύλαγαν σπόρους και τους αντάλλασαν μεταξύ τους, μία πρακτική που τώρα πια γίνεται από λίγους. Ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπιλάλης ανέφερε πως η Ινδία, η Κίνα, η Αφρική και η Αμερική είναι οι περιοχές, όπου η διαχείριση σπόρων ακολουθεί τις αρχές της αγοράς και όχι της βιοηθικής και της επιστήμης.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από κινητοποιήσεις οργανώσεων και ομάδων, στις 11 Μαρτίου 2014 καταψηφίστηκε η πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό γεωργικών σπόρων και άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού που θα ευνοούσε τις πολυεθνικές εταιρίες σπόρων εις βάρος τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των ανθρώπων.

Τον δεκάλογο των σπόρων παρουσίασε ο Σέργιος Φωτιάδης από την «Οργάνωση Γη», μερικά σημεία του οποίου εξηγούν ότι «οι σπόροι είναι η βάση του κύκλου ζωής. Η γη είναι η τροφή των σπόρων (υγιής γη, υγιείς σπόροι, υγιείς άνθρωποι). Το τι είμαστε εξαρτάται από τι τρώμε, το τι τρώμε, από το τι σπέρνουμε. Ένα ισχυρό οικοσύστημα είναι συνάρτηση της αφθονίας και της εξασφάλισης της διαφορετικότητας των σπόρων.

Το γενετικό υλικό και οι σπόροι κάθε περιοχής αποτελούν τη διατροφική κληρονομιά και το ζωντανό θησαυρό της. Η ύπαρξη και η ελεύθερη διακίνηση ιδιοπαραγώμενων (σπόροι που παράγονται από φυσικές διεργασίες και δεν αποτελούν προϊόντα εργαστηριακής τροποποίησης, υβριδιοποίησης ή και γενετικής μετάλλαξης) αποτελεί το βασικό συστατικό επιβίωσης του ανθρώπου και γι αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Η ελεύθερη πρόσβαση στους ιδιοπαραγώμενους σπόρους είναι συστατικό της δημοκρατίας. Ο σπόρος είναι οικουμενικό αγαθό, δεν ανήκει σε κάποιους, αλλά σε όλους».

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, σχετικά με τη σημασία και τη συλλογή σπόρων, θα διεξάγεται όλο τον χρόνο στο «Κέντρο της Γης» στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, ενημερωτική εσπερίδα θα λάβει χώρα στις 8 Οκτωβρίου στο Impact Hub, ενώ την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μία μεγάλη γιορτή που περιλαμβάνει συλλογική κουζίνα, παιχνίδια και εργαστήρι σπόρων στο «Κέντρο της Γης».

Διαφήμιση