Αρχική Ειδήσεις «Σφηνάκια» νερού από αποκεντρωμένα συστήματα στην Ευρώπη

«Σφηνάκια» νερού από αποκεντρωμένα συστήματα στην Ευρώπη

0

Στην Ευρώπη, τουλάχιστον ένας στους δέκα (40-50 εκατομμύρια άτομα) προμηθεύεται πόσιμο νερό από μικρά αποκεντρωμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών πηγαδιών. Στη χώρα μας υπάρχει σημαντικός αριθμός διάσπαρτων και απομακρυσμένων κοινοτήτων και οικισμών.

Η σύνδεση των περιοχών αυτών με αστικά δίκτυα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, λόγω των μεγάλου μήκους αγωγών, ενώ ακριβή είναι και η λύση μεταφοράς νερού με βυτία. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνεται περαιτέρω για περιοχές με εποχική διακύμανση ζήτησης νερού (νησιωτικές ή τουριστικές περιοχές). Συνεπώς, σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί ένα μοντέλο υδατικής διαχείρισης με αποκεντρωμένα συστήματα νερού, αξιοποιώντας το τοπικό υδατικό δυναμικό κάθε περιοχής.

Οι λύσεις αυτές προσφέρουν εξοικονόμηση και αξιοποίηση μη συμβατικών υδατικών πόρων με παράλληλο περιορισμό των κοστοβόρων λύσεων μεταφοράς νερού από μακρινές αποστάσεις.

Στην Αγγλία, Ιαπωνία και Αυστραλία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά την τελευταία δεκαετία τοπικά συστήματα επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων για αστικές χρήσεις πλην της πόσης.

Τα αποκεντρωμένα συστήματα παροχής νερού γίνονται ολοένα και πιο προσιτά με αποτέλεσμα να συναντούν ευρεία αποδοχή, περιορίζοντας τα φαινόμενα λειψυδρίας και ρύπανσης των υδάτων.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here