Αρχική Ειδήσεις Αποξενώνονται από τη φύση τα παιδιά

Αποξενώνονται από τη φύση τα παιδιά

0
Διαφήμιση

Kατά τη διάρκεια του χειμώνα τα παιδιά περνούν περιορισμένο χρόνο κοντά στη φύση και έχουν σημαντικά λιγότερες άμεσες εμπειρίες συγκριτικά με παλαιότερες γενιές, κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του καθημερινού προγράμματός τους από πολύ μικρές ηλικίες, του φόβου των γονιών, της αύξησης της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και βέβαια των, συχνά, απαγορευτικών καιρικών συνθηκών.

Τώρα όμως που το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή και συγκυρία για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη φύση.

Η απομάκρυνση των παιδιών από το φυσικό περιβάλλον έχει δύο ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις: η πρώτη αφορά στην ισορροπημένη ανάπτυξή τους και η δεύτερη στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η αξία της επαφής των παιδιών με τη φύση, αλλά και των ανθρώπων συνολικότερα, έχει αναδειχτεί από τους σημαντικότερους παιδαγωγούς οι οποίοι επισημαίνουν ότι ωφελεί σημαντικά μεταξύ άλλων την υγεία, την κοινωνικοποίηση, τη φυσική κατάσταση, την συναισθηματική ανάπτυξη, την αίσθηση ελευθερίας, την ψυχική ηρεμία κλπ.

Όπως αναφέρει και ο J. Rousseau «Πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της ..», ενώ σε ένα άλλο σημείο σημειώνει «Αυτός που μαθαίνει από την φύση δεν συνηθίζει να προσφεύγει στους άλλους για να λύσει ένα πρόβλημα. Αντίθετα, συλλογίζεται συνεχώς, κρίνει, προβλέπει και κυρίως ενεργεί».

Επιπλέον όσο λιγότερο «γνωρίζουμε» τη φύση και δεν κατανοούμε την άμεση σύνδεση της δικής μας ζωής με αυτήν, τόσο λιγότερο ενδιαφερόμαστε για την προστασία της. Καθώς οι άνθρωποι παρατηρούν το περιβάλλον και ανακαλύπτουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ όλων των ειδών, συνειδητοποιούν και το δικό τους ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας στον κόσμο γύρω μας.

Η περιέργεια που έχουν τα παιδιά από τη φύση τους διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, την οποία ο γονιός μπορεί να ενισχύσει δίνοντάς τους τις κατάλληλες οδηγίες, τα εργαλεία, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο στο φυσικό περιβάλλον.

Είτε παραμείνει κάποιος εντός πόλης, είτε καταφέρει να φύγει για μερικές μέρες θα βρει το χρόνο να κάνει με τα παιδιά του δραστηριότητες που μέσα στη χρονιά δεν είναι το ίδιο εύκολο να πραγματοποιηθούν.

Μία βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, σε ένα δάσος, στην παραλία με εξοπλισμό ένα μεγεθυντικό φακό, ένα μικρό δοχείο (ακόμα και ένα τάπερ φαγητού) και ένα ζευγάρι κιάλια είναι αρκετά για να παρατηρήσουν οι μικροί μας φίλοι με προσοχή το φυσικό περιβάλλον, να απασχοληθούν δημιουργικά αλλά και να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Τους θυμίζουμε βέβαια να παρατηρούν τους οργανισμούς χωρίς να τους θέτουν σε κίνδυνο, χωρίς να τους ενοχλούν και χωρίς να επηρεάζουν το περιβάλλον που διαβιούν.

Διαφήμιση