Αρχική Ειδήσεις Προστασία Λιμνών και Βιοποικιλότητας στο 24ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Προστασία Λιμνών και Βιοποικιλότητας στο 24ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

0
Διαφήμιση

Το 24ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ θα διεξαχθεί 10-12 Οκτωβρίου 2014 στη Λίμνη Πλαστήρα, σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΜΝΩΝ, ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ»

Λόγω των φαινομένων λειψυδρίας, που το φετινό καλοκαίρι έχουν ενταθεί, το θέμα του Συνεδρίου είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σημαντικό. Τα προβλήματα είναι πλέον έντονα και σε αυτή τη Λίμνη Πλαστήρα. Οι διαπιστώσεις της προσωρινής Οργανωτικής Επιτροπής σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου είναι οι εξής:

Οι λίμνες, φυσικές και τεχνητές, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία λόγω και των εντεινόμενων φαινομένων της λειψυδρίας, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Επομένως η προστασία των λιμνών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα οι λίμνες συντελούν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και στην επάρκεια νερού των οικοσυστημάτων, ενώ είναι απαραίτητες για την ενδιαίτηση της πανίδας και την προστασία της βιοποικιλότητας

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τους εξής λόγους:

•           Οι υγρότοποι, όσοι δεν έχουν εντελώς υποβαθμισθεί από τον Άνθρωπο, σφύζουν από ζωή. Ιδιαίτερα θαυμαστή είναι η πληθώρα υδρόβιων πουλιών που βρίσκουν εκεί χώρους για αναπαραγωγή, φώλιασμα, τροφή και ξεκούραση.

•           Πολλά από τα είδη είναι μεταναστευτικά και προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από Διεθνείς Συμβάσεις (π.χ. Ραμσάρ, Βέρνης, Ρίο) και Κοινοτικές Οδηγίες (π.χ.79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά).

•           Πολλοί υγρότοποι προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, τη Σύμβαση Ραμσάρ και περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

•           Δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες.

•           Παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα.

•           Παράγουν αλιεύματα και δίνουν πλούσια τροφή σε αγροτικά ζώα.

•           Είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση.

•           Η μεγάλη τους βιολογική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών.

•           Η Ελλάδα έχει σήμερα περισσότερους από 400 μικρούς και μεγάλους υγροτόπους συνολικού εμβαδού πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα.

•           Ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου, αν και φιλοξενούν λίγους και μικρούς υγροτόπους, έχουν ιδιαίτερα αξιόλογη οικολογική σημασία.

•           Οι λίμνες θεωρούνται ότι έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής ακόμη και όταν μένουν ελεύθερες από κάθε ανθρώπινη κακομεταχείριση. Επομένως η ανάγκη προστασίας τους είναι τεράστια.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιατί δεν θα φιληθείτε ποτέ στο πρώτο ραντεβού
Επόμενο άρθροΒιοκαύσιμο από καπνό για…αεροπλάνα