Αρχική Ειδήσεις Νέος στόχος της Κομισιόν η αύξηση κατά 30% της ενεργειακής απόδοσης έως...

Νέος στόχος της Κομισιόν η αύξηση κατά 30% της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030

0
Διαφήμιση

Μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, οι επίτροποι συμφώνησαν σε ένα στόχο που χαρακτηρίζεται φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός, σύμφωνα με τον Γκίντερ Έττινγκερ, αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα ενέργειας . Ορισμένα κράτη μέλη πίεζαν για έναν ακόμη υψηλότερο στόχο εν μέσω ανησυχίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο νέος στόχος θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ώθηση στην επόμενη δεκαετία για την ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων. «Στόχος μας είναι να δώσουμε το σωστό μήνυμα στην αγορά και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Έττινγκερ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αυξάνεται κατά 1,4% το χρόνο αλλά οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν τρόπους να επιταχύνουν και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ώστε το ποσοστό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 2%. Εξάλλου, τα νέα κτίρια χρησιμοποιούν τη μισή ενέργεια σε σχέση με αυτά που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’80, ενώ οι βιομηχανίες έχουν μειώσει τις ενεργειακές απαιτήσεις τους κατά 19% σε σχέση με το 2001.

«Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, ζητούν φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους», δήλωσε ο Μπρουκ Ράιλι της οργάνωσης Friends of the Earth.

Ο στόχος προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορέσει να καταστεί δεσμευτικός. Τα σχέδια αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας με στόχο την περικοπή κατά 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030.

Διαβάστε επίσης:  Μυτιλήνη: Μαθητές κατασκεύασαν εκπαιδευτικό δορυφόρο για τον ΕΟΔ
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣχέδιο ΠΔ για προστασία χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου
Επόμενο άρθροΤα μερμήγκια συμβάλλουν στη διαρρύθμιση των κλιματικών συνθηκών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here