Αρχική Ειδήσεις «Κίνδυνος» στην προμήθεια της Ευρώπης με φ. αέριο, φορέας για αποθέματα από...

«Κίνδυνος» στην προμήθεια της Ευρώπης με φ. αέριο, φορέας για αποθέματα από το ΥΠΕΚΑ

0
Διαφήμιση

Την ίδρυση φορέα διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων προβλέπει νομοθετικό πλέγμα που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας έκανε λόγο για τους κινδύνους στην προμήθεια της Ευρώπης, καθώς οι αγωγοί διέρχονται από την Ουκρανία.

Κρίσιμη η κατάσταση με το ρωσικό αέριο

Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ υπογράμμισε τους “μεγάλους κινδύνους” που υπάρχουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα, μετά τη συνάντηση που είχε για το θέμα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

“Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πλησιάζει η περίοδος που θα χρειάζεται θέρμανση”, δήλωσε ο ρώσος υπουργός προσθέτοντας ότι “υπάρχει κίνδυνος το φυσικό αέριο με το οποίο προμηθεύει η Gazprom την Ευρώπη (και το οποίο παραδίδεται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία) να παρακρατηθεί παράνομα από την Ουκρανία για δικές της ανάγκες”.

Η Ρωσία διέκοψε στα μέσα Ιουνίου τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία αρνήθηκε την αύξηση των τιμών που επέβαλε η Gazprom μετά την άνοδο της φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο. Η απόφαση αυτή εγείρει φόβους για ενδεχόμενα προβλήματα στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ουκρανία να παραδέχεται πρόσφατα ότι δεν διαθέτει αρκετό φυσικό αέριο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της το χειμώνα.

 

Να μη χρησιμοποιηθεί το φ. αέριο στην κρίση

 

Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε “εποικοδομητικές” τις συνομιλίες με τον επίτροπο Έτινγκερ, οι οποίες διήρκησαν περίπου δύο ώρες και επικεντρώθηκαν σε “συγκεκριμένα” θέματα, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί ότι υπήρξε ουσιαστική πρόοδος.

“Για την επίλυση της κρίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο ως ένα μέσο κυρώσεων και κλιμάκωσης”, επέμεινε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος δηλώνοντας ότι “ανησυχεί” και “δεν κατανοεί” τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Έτινγκερ πρόσθεσε ότι ένα “χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής” του χρέους αναμένεται να καθοριστεί “εντός των προσεχών εβδομάδων” και ότι η ΕΕ πιθανόν να κάνει σχετική πρόταση σύντομα στο Κίεβο. Πρόκειται για την αποπληρωμή των χρεών που αφορούν τις παραδόσεις φυσικού αερίου το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, η τιμή του οποίου δεν αμφισβητείται, καθώς και ένα μέρος των οφειλών του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι σε περίπτωση αποπληρωμής αυτού του μέρους του χρέους, μια “αναδιάρθρωση” του υπολοίπου των οφειλών μπορεί να εξεταστεί.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς της μερικής αποπληρωμής των οφειλών, τότε οι προμήθειες μπορεί να επαναληφθούν με την προϋπόθεση να προκαταβάλλεται η αξία τους, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο ουκρανικός όμιλος φυσικού αερίου Naftogaz και ο ρωσικός Gazprom έχουν προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης για να επιλύσουν τη διαφορά τους.

Η Νορβηγία, δεύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως μπορεί να αντισταθμίσει μερικώς μια μείωση των ρωσικών προμηθειών αλλά μόνο προσωρινά. “Βραχυπρόθεσμα, σε μια κατάσταση κρίσης, μπορούμε να αυξήσουμε λίγο (τις παραδόσεις μας). Μακροπρόθεσμα όμως, αν θα πρέπει να παραδίδεται περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τους αγωγούς” αλλά και να υπάρξουν εγγυήσεις ότι “η αγορά θα θέλει να αγοράσει αυτό το φυσικό αέριο”, δήλωσε σήμερα ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε στο Όσλο.

 

Φορέας για τα αποθέματα από το ΥΠΕΚΑ

 

Σε ό, τι αφορά το φορέα που συστήνει το ΥΠΕΚΑ, σημειώνεται ότι από την κοινοτική νομοθεσία επιβάλλεται η διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων (αργού και προϊόντων), «προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς σε περιόδους σοβαρών διαταραχών του εφοδιασμού», για διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών.

 

Με τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία και με Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Ελληνικός Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων Ανώνυμη Εταιρία» (ΕΚΦΔΑ ΑΕ) και με σκοπό την απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου.

 

Υπόχρεοι για την τήρηση των αποθεμάτων είναι οι εισαγωγείς αργού και προϊόντων, καθώς και οι μεγάλοι καταναλωτές που εισάγουν καύσιμα για ίδια κατανάλωση. Η υποχρέωση αυτή μπορεί να μεταβιβάζεται στον Φορέα έναντι ανταλλάγματος (ειδικού τέλους) που θα εισπράττεται κατά τον εκτελωνισμό των προϊόντων. Η μεταβίβαση αυτή μπορεί να γίνεται και υποχρεωτικά με καθοριζόμενη από το Δημόσιο αμοιβή.

 

Ο Φορέας, όπως ήδη προβλέπει η νομοθεσία (Νόμος 4123/2013 ), θα μπορεί επίσης να μεταβιβάζει τα καθήκοντα διαχείρισης των αποθεμάτων σε αντίστοιχο φορέα ή σε επιχειρήσεις άλλου κράτους- μέλους.

 

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here