Αρχική Καταστροφές Εκρήξεις ηφαιστείων στην Παπούα Νέα Γουινέα και την Ισλανδία

Εκρήξεις ηφαιστείων στην Παπούα Νέα Γουινέα και την Ισλανδία

0
Διαφήμιση

Το ηφαίστειο Ταβουρβούρ στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα άρχισε να εκρήγνυται σήμερα Παρασκευή εκτοξεύοντας ένα σύννεφο καυτής στάχτης και πέτρες, απειλώντας τα γύρω χωριά και δημιουργώντας προβλήματα στις αερομεταφορές στον Ειρηνικό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

To όρος Ταβουρβούρ, του οποίου ισχυρή έκρηξη το 1994 είχε καταστρέψει την πόλη Ραμπαούλ στο νησί της Νέας Βρετανίας, ξύπνησε νωρίς το πρωί και η έκρηξή του προκάλεσε ζημιές στις σοδειές, ενώ ήταν αιτία τα σχολεία και τα καταστήματα να μείνουν κλειστά.

“Η έκρηξη άρχισε αργά πριν μετατραπεί σε έκρηξη ασθενούς ισχύος, εκσφενδονίζοντας καυτή στάχτη και συνοδεύεται από τους θορύβους της έκρηξης και υπόκωφο βουητό”, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο ηφαιστειακής δραστηριότητας της Ραμπαούλ.

Οι αρχές εκκένωσαν τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο και οι κάτοικοι της Ραμπαούλ, της οποίας οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από στάχτη έλαβαν οδηγίες να λάβουν προφυλάξεις. Οι αρχές δεν ανέφεραν τραυματίες ούτε σημαντικές υλικές ζημιές.

“Η κατάσταση έχει κάπως ηρεμήσει εκτός από το βουητό που παραμένει, καθώς το ηφαίστειο εκτοξεύει πέτρες”, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο PNGloop.

Σύμφωνα με το Κέντρο Παρατήρησης ηφαιστειακής στάχτης του Ντάργουιν στην Αυστραλία, το σύννεφο μετακινείται προς τα νοτιο-ανατολικά, προς τα νησιά του Σολομώντα και μετά προς το αρχιπέλαγος Βανουάτου. Αναμένεται να διασχίσει τον αυστραλιανό εναέριο χώρο, χωρίς να περάσει πάνω από το νησί.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Qantas έχει ήδη αλλάξει την πορεία τριών πτήσεών της.

“Το σχέδια πτήσης μεταξύ Σίδνεϊ και αεροδρομίου Ναρίτα στο Τόκιο και μεταξύ Σίδνεϊ και Σανγκάης άλλαξαν. Οι πτήσεις QF21, QF22 και QF30 θα πετάξουν πάνω από την κεντρική Παπούα Νέα Γουινέα για να αποφύγουν το νέφος, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Το ηφαίστειο, ύψους 688 μέτρων, έχει ξυπνήσει αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.

Ισλανδία

Στο μεταξύ, ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα Ντινγκγιουγιοκούλ, με αποτέλεσμα οι αρχές να αυξήσουν στο κόκκινο το επίπεδο του συναγερμού για τις αεροπορικές πτήσεις –που είναι και το υψηλότερο επίπεδο–, αλλά δεν έχει εντοπισθεί ηφαιστειακή τέφρα, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ισλανδίας.

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα καταγράφεται στην περιοχή αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

“Το Ισλανδικό Γραφείο Μετεωρολογίας αύξησε στο κόκκινο το συναγερμό για την αεροπορία πάνω από τον τόπο της έκρηξης και ο Ισλανδικός Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας έκλεισε τον ενάεριο χώρο μέχρι το ύψος των 18.000 ποδών”, ανακοίνωσε το ισλανδικό Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων.

“Δεν έχει εντοπισθεί προς το παρόν ηφαιστειακή τέφρα από το σύστημα ραντάρ … Η σεισμική δραστηριότητα από την έκρηξη είναι χαμηλή”, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Η τέφρα από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ το 2010 είχε προκαλέσει τον αποκλεισμό επί έξι ημέρες μεγάλου μέρους του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Ο κόκκινος συναγερμός σημαίνει πως επίκειται ή βρίσκεται σε εξέλιξη έκρηξη και είναι πιθανόν να υπάρξει σημαντική εκπομπή τέφρας.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνθαρρυντικά τα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων ερευνών στην Αργολίδα
Επόμενο άρθρο«Κίνδυνος» στην προμήθεια της Ευρώπης με φ. αέριο, φορέας για αποθέματα από το ΥΠΕΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ