Αρχική Ειδήσεις Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στα Χανιά Κρήτης

Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στα Χανιά Κρήτης

0
Διαφήμιση

Η «Σοφία» είναι μία θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, μήκους 72 εκ. και 40 κιλών, που βρέθηκε στον Πλατανιά Χανίων στις 28 Ιουνίου αυτό το καλοκαίρι. Η «Σοφία» βρέθηκε από τον Γιάννη του Platania’s Watersports, ο οποίος παρατήρησε τη χελώνα πολύ κοντά στη παραλία και διέκρινε πως δεν κολυμπά φυσιολογικά.

Ο Γιάννης με τους συνεργάτες του ανέλαβαν και έβγαλαν τη «Σοφία» στην ακτή και έπειτα με τη βοήθεια της Σοφίας του ξενοδοχείου Sofia Beach Hotel, επικοινώνησαν με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος δραστηριοποιείται στη περιοχή με πρόγραμμα πεδίου.

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέφθασαν άμεσα στη παραλία και με τη βοήθεια του Γιάννη και της Σοφίας, από την οποία δόθηκε και το όνομα στην τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, την μετέφεραν στον ερευνητικό σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Γεράνι, όπου και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ζώο. Έπειτα, η «Σοφία» μεταφέρθηκε στο Λιμάνι της Σούδας, προκειμένου να καταφτάσει άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης, που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής. Η μεταφορά της «Σοφίας» στο λιμάνι, έγινε με τη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Oceanis Dive.

Η «Σοφία» ήταν πολύ αδύναμη και εξαντλημένη και έφερε ένα τραύμα στο λαιμό. Μετά την διεξαγωγή ακτινογραφιών, που έδειξαν πως δεν φέρει άλλα τραύματα και την φροντίδα των ειδικών και των εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης, η «Σοφία» άρχισε σταδιακά να τρώει κανονικά και έτσι ανάρρωσε γρήγορα. Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

Η απελευθέρωσης της «Σοφίας», θα γίνει στον κόλπο Χανίων, πλησίον της παραλίας που βρέθηκε τραυματισμένη, προς τιμή όλων όσων τόσο συντονισμένα βοήθησαν για την διάσωσή της. Επιπλέον, η εκδήλωση αυτή θα είναι ανοιχτή στο κοινό, γιατί πιστεύουμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες της ηλικίες, γεγονός πολύ σημαντικό, μιας και στον κόλπο Χανίων καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών, σε εθνικό επίπεδο (6% ετησίως).

Σας προσκαλούμε όλους, στην απελευθέρωση της «Σοφίας», που γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά, την Τρίτη στις 5 Αυγούστου, 11:00πμ στον Πύργο Ψηλονέρου, στον Πλατανιά Χανίων (σημείο απελευθέρωσης: παραλία μεταξύ του Asterion Hotel και του Solimar Aquamarina Hotel). Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, του προγράμματος πεδίου Χανίων, που παρέλαβαν την «Σοφία» αλλά και όσων βοήθησαν στην περίθαλψή της στο Κέντρο Διάσωσης, τον Δήμο Πλατανιά για την αμέριστη συμπαράστασή του και τέλος τους την ομάδα του Platanias’ Watersports, τη Σοφία και την ομάδα του Oceanis Dive, για τη βοήθειά τους, καθώς και για την ευαισθησία τους στη διατήρηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος που ακόμα διαθέτουν στην περιοχή τους.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here