Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις ΥΠΕΚΑ: Διατίθενται 37.600.000 ευρώ για τον καθαρισμό του Ασωπού

ΥΠΕΚΑ: Διατίθενται 37.600.000 ευρώ για τον καθαρισμό του Ασωπού

0

Υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών συστημάτων της περιοχής του Ασωπού, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, τον πρόεδρο του δσ της ΕΥΔΑΠ, Αντώνη Βαρθολομαίο και τον δήμαρχο Τανάγρας Ευάγγελο Γεωργίου. Πρόκειτα για το μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου, συνολικού προϋπολογισμού 37.600.000 ευρώ.

Στόχοι του έργου είναι η αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων, επιφανειακών και υπογείων, στην περιοχή του Ασωπού και η παροχή καθαρού νερού στους χρήστες ύδατος, κατοίκους και εργαζόμενους, για κάθε χρήση, αστική, βιομηχανική, ή αγροτική.

Άλλος στόχος είναι η διασφάλιση καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας ύδατος στις βιομηχανίες, ιδίως τροφίμων, αλλά και τους αγρότες, σε μία περιοχή που εδώ και χρόνια υπάρχει μόλυνση των υπογείων υδάτων από χημικές ουσίες, όπως το εξασθενές χρώμιο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι μελέτες για την κατασκευή του έργου πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του φθινοπώρου του 2014, ενώ η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Προτείνουμε μία λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Ασωπού, με την οποία όλοι στην περιοχή κερδίζουν. Και μαζί κερδίζει η χώρα, διότι το πρόβλημα στον Ασωπό είναι εθνικό πρόβλημα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ειδικότερα, η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών, από τη νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών, και κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για την ορθολογικότερη διανομή ποσίμου νερού στους οικισμούς Σχηματάρι, Οινόφυτα, Οινόη και Δήλεσι αλλά και στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου- Οινοφύτων.

Ένα δεύτερο έργο για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα, θα αφορά την κατασκευή νέου χαλύβδινου αγωγού μήκους περίπου 5.400 μέτρων και θέσεις υδροληψίας ανά 300 έως 500 μέτρα, για ημερήσια παροχή 20.000 κυβικών μέτρων νερού.

Ο κεντρικός αγωγός θα είναι υπό πίεση και θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο δευτερευόντων αγωγών για τη διάχυση ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ, σε περιοχές του Αγίου Θωμά και των Οινοφύτων, έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007- 2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014- 2020).

Έργα προγραμματικής σύμβασης

Έργο Ι για την ομαλή υδροδότηση αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας: Κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών από την νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών και την κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για την ορθολογικότερη διανομή ποσίμου νερού στους οικισμούς Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Οινόης, Δήλεσι αλλά και στην βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου – Οινοφύτων.

Έργο 2 για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα: Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου χαλύβδινου αγωγού μήκους 5.400 m περίπου με μεταβλητή διατομή που θα κυμαίνεται από Φ 700 έως Φ 400 και θέσεις υδροληψίας ανά 300 – 500 m, για ημερήσια παροχή της τάξης των 20.000 m3/ημέρα.

Ο κεντρικός αγωγός θα είναι υπό πίεση και θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο δευτερευόντων αγωγών για την διάχυση, ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ, σε περιοχές του Αγ. Θωμά και των Οινοφύτων έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και την σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.

Πόροι – Χρηματοδότηση – Χρονοδιάγραμμα

  • Συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου: 37.600.000 Ευρώ πλέον Φ.Π.Α.
  • Η χρηματοδότηση του Έργου γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007-2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
  • Το ΥΠΕΚΑ μεριμνά για την ομαλή χρηματοδότηση, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εκτέλεση της σύμβασης.
  • Οι μελέτες για την κατασκευή των έργων ξεκινούν άμεσα, εντός του φθινοπώρου του 2014. Τα έργα στο σύνολό τους προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here