Αρχική Ειδήσεις Νέος φιλόδοξος στόχος για την εξοικονόμηση ενέργεια έως το 2030

Νέος φιλόδοξος στόχος για την εξοικονόμηση ενέργεια έως το 2030

0
Διαφήμιση

Το καινούργιο σχέδιο της για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και κατ΄ επέκταση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30% έως το 2030, κοινοποίησε η Κομισιόν, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ωστόσο η απόφαση για το εάν ο νέος στόχος θα είναι δεσμευτικός θα ληφθεί τον Οκτώβριο από τις χώρες-μέλη, οι οποίες παραμένουν χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα.

Ο νέος στόχος «είναι φιλόδοξος και ταυτόχρονα ρεαλιστικός» δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, «Στόχος μας είναι να στείλουμε το σωστό μήνυμα στην αγορά και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος».

Η Κομισιόν επισήμανε επίσης την επιτυχία των προηγούμενων προσπαθειών, χάρη στις οποίες η κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια μειώθηκε στο μισό από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1980.

Ο νέες στόχος σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ το 2030 θα πρέπει να είναι 30% μικρότερη από ό,τι θα ήταν αν συνεχίζονταν οι σημερινές τάσεις. Οι προβολές για την ενεργειακή κατανάλωση το 2030 χρονολογούνται στο 2007.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, η επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής Κόνι Χέντεγκαρντ δήλωσε ότι η επίτευξη του στόχου αφενός θα συγκρατούσε την άνοδο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ταυτόχρονα όμως θα περιόριζε το ρόλο της Ρωσίας, η οποία καλύπτει σήμερα μεγάλο μέρος της ζήτησης για φυσικό αέριο.

«Είναι καλά νέα για τους επενδυτές και για την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει ότι τα νέα δεν είναι καλά για τον Πούτιν» είπε η Χέντεγκαρντ.

Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε εξάλλου ότι η ΕΕ θα πρέπει να αρνηθεί να παράσχει τεχνική βοήθεια στη Ρωσία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Αρκτικής, εκτός αν η Μόσχα βοηθήσει στο να εκτονωθεί η ένταση στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο, οι χώρες-μέλη θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενεργειακή και κλιματική αλλαγή το 2013. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν αν ο στόχος για την ενεργειακή αποδοτικότητα θα είναι αποδοτικός.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Βρετανία και πολλά «επιχειρηματικά συμφέροντα» επιθυμούν να υπάρξει δεσμευτικός στόχος μόνο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιθυμούσαν επίσης έναν πιο χαμηλό στόχο για την αποδοτικότητα, προειδοποιώντας για επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.

Στο άλλο στρατόπεδο, η Γερμανία και άλλες χώρες ζητούν επιμέρους δεσμευτικούς στόχους για τις εκπομπές, την αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι χώρες αυτές μπορούν εξάλλου να επικαλεστούν την επιτυχία της προηγούμενης προσπάθειας. To To Reuters αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του προσχέδιο εγγράφου για την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ δείχνει ότι θα πετύχει το στόχο του 20% που είχε τεθεί για το 2020.

«Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, ζητούν πιο φιλόδοξους, δεσμευτικούς στόχους» σχολίασε η Μπρουκ Ρίλεϊ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of the Earth.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας δημιουργεί θέσεις εργασίας, μειώνει τις εκπομπές και περιορίζει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα» είπε.

Διαφήμιση