Αρχική Ειδήσεις Μ. Παπαγεωργίου: Γρηγορότερα η διασύνδεση των νησιών με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Μ. Παπαγεωργίου: Γρηγορότερα η διασύνδεση των νησιών με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

0
Διαφήμιση

Με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) επιταχύνεται η υλοποίηση υποδομών, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς και των Κυκλάδων, που προβλέπεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ και της ιταλικής TERNA με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας που είχε διακοπεί λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο κ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται η πρόταση που υποβλήθηκε από την ιταλική πλευρά για κατασκευή και δεύτερης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή και οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν το Φθινόπωρο.

Υποψήφιοιαγοραστέςείναιοι Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd, Public Sector Pension Investment Board, State Grid International Development Limited καιη TERNA.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ακόμη ότι η επαναλειτουργία του καλωδίου σηματοδοτεί νέα σελίδα στην επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στους δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και TERNA) και προσδίδει νέα δυναμική στις διασυνδέσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν θεσμικά και φορολογικά ζητήματα προκειμένου η διασύνδεση να παρέχει ίσες ευκαιρίες και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μ. Ασλάνογλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γ. Γιαρέντης, τόνισε ότι η βελτίωση της αξιοπιστίας της διασύνδεσης που απαιτείται προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, αποτελεί κοινή βούληση των δύο διαχειριστών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TERNA Rete Italia G. Armani χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πύλη για τις αγορές των Βαλκανίων όπου υπάρχουν όπως είπε πολλές πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους. Τόνισε δε ότι η υφιστάμενη διασύνδεση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε (το 2002) σε τόσο μεγάλο θαλάσσιο βάθος (1000 μέτρα), θέτοντας τότε νέο ρεκόρ παγκοσμίως. Η TERNA διαχειρίζεται 26 διασυνοριακές διασυνδέσεις της Ιταλίας με όμορες χώρες και έχει σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο μεγαλύτερο πλοίο με ηλιακή ενέργεια έως το Σάββατο στην Κόρινθο
Επόμενο άρθροΣυνεργασία ΥΠΕΚΑ και ΣΕΒ για αδειοδοτήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ