Αρχική Ειδήσεις Ξεκινά το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στη Πελοπόννησο

Ξεκινά το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στη Πελοπόννησο

0
Διαφήμιση

Με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο θα υλοποιηθεί με την Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ξεκινά η υλοποίηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στα απορρίμματα στην Ελλάδα.

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει: « Γυρίζουμε επιτέλους σελίδα και κάνουμε το πρώτο, μεγάλο και σημαντικό βήμα για την ορθολογική, επιστημονικά άρτια, οικονομικά βιώσιμη και κυρίως περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας παρουσίαζε σοβαρό έλλειμμα υποδομών και μηχανισμών διαχείρισης και για το λόγο αυτό ελέγχεται από τα όργανα της ΕΕ και με την επιβολή προστίμων. Οι απαράδεκτες πρακτικές των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων περνούν πλέον στο παρελθόν. Το μέλλον ανήκει στην ποιότητα, τον πολιτισμό και την περιβαλλοντική αειφορία».

Με το έργο της Πελοποννήσου επενδύονται περισσότερα από 130 εκατ. Ευρώ, στα επόμενα δύο χρόνια, και επιπρόσθετα άλλα 30 εκατ. Ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης, εκτός του έργου ΣΔΙΤ, για τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ). Επίσης, δημιουργούνται 600 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ “προκειμένου η χώρα μας να ανταπεξέλθει στην προαναφερόμενη πρόκληση, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση 13 έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα”.

Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) της Πελοποννήσου θα υλοποιήσει η Τέρνα Ενεργειακή αναλαμβάνοντας την ευθύνη Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) σε Κορινθία κι Αργολίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική, η ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αποφάσισε τη διακοπή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάδειξη των αναδόχων που θα κατασκευάσουν τις τρεις μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα ώστε να αναλάβει τη διαδικασία η νέα Αρχή υπό τη Ρένα Δούρου.

Διαφήμιση