Αρχική Ειδήσεις Ένας Έλληνας «κρύβεται» πίσω από την παλιρροϊκή ενέργεια της Βρετανίας

Ένας Έλληνας «κρύβεται» πίσω από την παλιρροϊκή ενέργεια της Βρετανίας

0
Διαφήμιση

Ο έλληνας μηχανικός, ο οποίος είναι ο Διευθυντής του Renewable Energy and Fluid Machinery Group του Lancaster University, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες παγκοσμίως στον κλάδο των παλιρροϊκών πυλών – οι οποίες είναι γνωστές και ως λιμνοδεξαμενές – ενώ η ερευνητική του δραστηριότητα χρησιμοποιείται ως βάση για την καμπάνια για τη λειτουργία τέτοιου τύπου πυλών στη Βορειοδυτική Ακτή της Αγγλίας, καμπάνια η οποία υποστηρίζεται από το North West Business Leadership Team (NWBLT).

Στις ικανότητες και την ερευνητική δραστηριότητα ενός διακεκριμένου έλληνα επιστήμονα βασίζεται το σχέδιο λειτουργίας παλιρροϊκών πυλών για ηλεκτροπαραγωγή στη βόρειο – δυτική ακτή της Αγγλίας, αναφέρει σε αφιέρωμά του το περιοδικό “The Times Business Insight North Supplement”.

Πρόκειται για τον Δρα George Aggidis, το έργο του οποίου παρουσιάζει σε αφιέρωμά του το περιοδικό Business Insight των The Times. Ο Δρ. Aggidis είναι μηχανικός και ακαδημαϊκός, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί στο Kendal.

Όπως προκύπτει από μοντελοποίηση που έχουν πραγματοποιήσει ο Δρ Aggidis και οι συνάδελφοί του στο Lancaster University Renewable Energy Group, οι ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν στο σύνολό τους να αξιοποιηθούν για ηλεκτροπαραγωγή.

Πέραν πάντως από την ηλεκτροπαραγωγή μέσω παλιρροϊκής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις εγχώριες ανάγκες, η δημιουργία παλιρροϊκών πυλών στις ακτές της Αγγλίας θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα, δεδομένης της ανόδου της στάθμης των υδάτων στη χώρα, οι εν λόγω πύλες θα αποτελέσουν αποτελεσματικά «εμπόδια» για πιθανές πλημμύρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όποτε τέθηκε επί τάπητος το θέμα της παλιρροϊκής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταίο χρόνια, ο Δρ Aggidis ήταν ο «γκουρού» στον οποίο οι εκάστοτε ενδιαφερόμενοι είχαν απευθυνθεί για τεχνική καθοδήγηση.

Τα έργα πάντως που κατά το παρελθόν είχαν βρεθεί «στα σκαριά», εν τέλει δεν προχώρησαν κυρίως λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης αλλά και λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ο Δρ Aggidis μιλώντας στο περιοδικό τονίζει πάντως ότι η ανάπτυξη της παλιρροϊκής ενέργειας απαιτεί αποτελεσματικές πολιτικές επί του θέματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τέτοιες πολιτικές, η παλιρροϊκή ενέργεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για ένα μέλλον βιώσιμης ενέργειας.

 

Διαβάστε επίσης:  Συμφωνία με Γαλλία - Μητσοτάκης: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία»
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤΑΙΠΕΔ: Πωλήθηκαν τα ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου
Επόμενο άρθροΤο Hellenic Relief μοίρασε βοήθεια και στο Γύθειο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here