Αρχική Καταστροφές Βραζιλία: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από πλημμύρες

Βραζιλία: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από πλημμύρες

0
Διαφήμιση

Οι θύελλες, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες οι οποίες έπληξαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου την πολιτεία Παρανά, στη νότια Βραζιλία, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, ενώ η τύχη τριών ακόμη αγνοείται και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 77 πόλεις, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στην περιοχή.

Η Κουριτσίμπα, η πρωτεύουσα της πολιτείας Παρανά, είναι μία από τις δώδεκα πόλεις όπου θα φιλοξενηθούν αγώνες του Μουντιάλ του ποδοσφαίρου που αρχίζει την Πέμπτη και αυτή όπου η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας -η παγκόσμια πρωταθλήτρια, η οποία έφθασε την Κυριακή στη χώρα για να υπερασπιστεί τον τίτλο της- προπονείται ήδη. Απέχει πάντως 300 χλμ. από τις περιοχές στο κεντρικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της πολιτείας που επλήγησαν και δεν υπέστη ζημιές, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

«Όλη η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τον πληθυσμό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Παρανά, ο Μπέτου Ρίσα, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 77 πόλεις όπου πλημμύρισαν τα σπίτια πάνω από 55.000 ανθρώπων.

Ο Ρίσα ανακοίνωσε ότι εκταμιεύονται έξι εκατομμύρια ρεάις (σχεδόν 2 εκατ. ευρώ) για τους δήμους ώστε να βοηθήσουν τους πληγέντες και να φροντίσουν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της παροχής πόσιμου νερού.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ διαβεβαίωσε τον κυβερνήτη Ρίσα ότι θα του παράσχει «κάθε απαραίτητη βοήθεια για τις επιχειρήσεις διάσωσης και προσωρινής στέγασης των εκτοπισμένων» μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Ο πληθυσμός έχει κινητοποιηθεί αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική· οι βροχοπτώσεις έχουν πλήξει όλα τα κοινωνικά κέντρα στέγασης», ανέφερε ο Σέζαρ Φάμπρις, ένας κάτοικος της κοινότητας Ρεμπόουσας, η οποία έχει καλυφθεί σχεδόν ολόκληρη από νερό, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1 του τηλεοπτικού δικτύου Globo.

Εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, ο όγκος του νερού στους φημισμένους καταρράκτες Φοζ ντ’ Ιγκουάσου ήταν 30 φορές μεγαλύτερος από το κανονικό σήμερα, 47,5 εκατ. λίτρα νερού το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την εταιρεία Copel.

Η διεύθυνση του εθνικού πάρκου του Ιγκουάσου απαγόρευσε την πρόσβαση στις πεζογέφυρες για τους τουρίστες και να γίνονται περιηγήσεις με βάρκες για λόγους ασφαλείας.

Στη γειτονική πολιτεία Σάντα Καταρίνα, 24 πόλεις έχουν πλημμυρίσει και πλήττονται 16.000 άνθρωποι. Στην Μπλουμενάου, ο Ιταζαΐ Άσου, ένας ποταμός που περνάει μέσα από την πόλη, έχει φθάσει σε ένα επίπεδο υδάτων 10 μέτρα πάνω από το φυσιολογικό.

Τμήματα εννέα δρόμων έχουν πλημμυρίσει και η χρήση των οδικών αυτών αξόνων απαγορεύθηκε προς το παρόν.

Στην πολιτεία Ρίου Γκράντε ντο Σουλ, στο νοτιότερο τμήμα της Βραζιλίας, άνοιξε ένας κρατήρας 70 μέτρων εξαιτίας της βροχόπτωσης χθες ο οποίος κατάπιε δύο οχήματα, πάντως οι επιβάτες τους δεν υπέστησαν παρά μόνο ελαφριά τραύματα, σύμφωνα με τον G1.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση