Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο θέλει να φτιάξει ο Ομπάμα

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο θέλει να φτιάξει ο Ομπάμα

0
Διαφήμιση

Στη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου του κόσμου στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου θα απαγορεύεται αυστηρά η ανθρώπινη εκμετάλλευση, σκοπεύει να προχωρήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος του Ομπάμα είναι να συμβάλλει στην προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του μεγαλύτερου ωκεανού της Υφηλίου όπου ενδημούν κοράλλια, φάλαινες, καρχαρίες, τροπικά ψάρια και πολλά ακόμα είδη.

Τα όρια του καταφυγίου δεν έχουν ακόμα οριστεί, ωστόσο η προστατευόμενη περιοχή θα μπορούσε να φτάσει τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και να διπλασιάσει έτσι τη συνολική έκταση των πλήρως προστατευόμενων περιοχών στους ωκεανούς όλου του κόσμου.

Για τη δημιουργία του καταφυγίου, στην οποία αντιδρούν ρεπουμπλικανοί πολιτική που ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες, ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να αξιοποιήσει εκτελεστικές αρμοδιότητες που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου -αρμοδιότητες που προβλέπει η νομοθεσία του 1906 για τις αρχαιότητες και τα εθνικά μνημεία.

Το ίδιο είχε κάνει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους το 2006 όταν δημιούργησε αυτό που ήταν τότε το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου, το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Απομακρυσμένων Νήσων του Ειρηνικού, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αμερικανική Σαμόα.

Τα όρια θα καθοριστούν τους επόμενους μήνες έπειτα από διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς. Σύμφωνα πάντως με τη Washington Post, η οποία ανέφερε πρώτη την είδηση, ο Ομπάμα σχεδιάζει την επέκταση του καταφυγίου που δημιούργησε ο Μπους.

«Όπως έκαναν πριν από εμένα οι πρόεδροι Κλίντον και Μπους, σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου ως προέδρου για να προστατεύσω ορισμένα από τα πιο πολύτιμα θαλάσσια τοπία που διαθέτουμε» δήλωσε ο Ομπάμα προαναγγέλλοντας το σχέδιο στο Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να λανσάρει ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και της απάτης στο εμπόριο αλιευμάτων.

Η μαύρη αγορά αλιευμάτων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί γύρω στο 20% του συνόλου των ψαριών που αλιεύονται στη θάλασσα.

Έκκληση για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων απηύθυνε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος διοργανώνει αυτή την εβδομάδα συνέδριο για τους ωκεανούς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διαφήμιση