Αρχική Καταστροφές Οι επισκέπτες απειλούν τα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής

Οι επισκέπτες απειλούν τα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής

0
Διαφήμιση

Τα ξένα είδη που μεταφέρουν άθελά τους οι τουρίστες αλλά και η κατασκευή ερευνητικών βάσεων απειλούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής, προειδοποιούν ειδικοί από την Αυστραλία.

Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση PLoS Biology, ο αριθμός των τουριστών εκτινάχθηκε από περίπου 5.000 το χρόνο το 1990 σε περίπου 40.000 σήμερα. Οι περισσότεροι επισκέπτονται τις ελάχιστες περιοχές της Ανταρκτικής που παραμένουν ελεύθερες από πάγους και φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διατάξεις της διεθνούς Συνθήκης για την Ανταρκτική δεν επαρκούν για την προστασία της ηπείρου.

«Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η Ανταρκτική είναι καλά προστατευμένη επειδή είναι απομονωμένη και δεν έχει μόνιμους κατοίκους» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Τζαστίν Σο του αυστραλιανού Εθνικού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Έρευνας (NERP), το οποίο συνεργάστηκε στη μελέτη με την αυστραλιανή αποστολή στην Ανταρκτική.

«Το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής καλύπτεται από πάγο, και η ελεύθερη έκταση αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της ηπείρου» επισήμανε η Σο.

«Από την έκταση που παραμένει ελεύθερη από πάγο, μόνο το 1,5% ανήκει στις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές της Συνθήκης της Ανταρκτικής, παρόλο που η ελεύθερη ξηρά φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της βιοποικιλότητας» είπε.

Η Ανταρκτική είναι πάντως φτωχή σε βιοποικιλότητα γι΄αυτό και θεωρείται ευάλωτη στα λεγόμενα ξενικά είδη -έντομα, φυτά και άλλοι οργανισμοί έχουν φτάσει στην ήπειρο ως λαθρεπιβάτες των ανθρώπινων αποστολών.

Εκτός από τα ξενικά είδη, η έκτη ήπειρος απειλείται και από τις ερευνητικές βάσεις, αλλά και τους δρόμους και τους διαδρόμους προσγείωσης που εξυπηρετούν τις βάσεις, τονίζει η μελέτη.

Περίπου 30 χώρες διαθέτουν μόνιμους ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Αργεντινής. Η Κίνα βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός τέταρτου σταθμού και σχεδιάζει και πέμπτο.

Διαφήμιση