Αρχική Ειδήσεις Τα δάκρυα όσων κάθονται πολύ ώρα στον υπολογιστή αλλάζουν σύνθεση

Τα δάκρυα όσων κάθονται πολύ ώρα στον υπολογιστή αλλάζουν σύνθεση

0
Διαφήμιση

Οι υπάλληλοι γραφείου και γενικότερα όσοι περνάνε όλη τη μέρα κοιτάζοντας μια οθόνη, εμφανίζουν βιολογικές αλλαγές στη σύνθεση των δακρύων τους, με συνέπεια να κινδυνεύουν από ξηροφθαλμία, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουίτσι Ουτσίνο του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν δείγματα από τα δάκρυα 96 υπαλλήλων γραφείου. Όπως διαπίστωσαν, όσοι υπάλληλοι περνούσαν τις περισσότερες ώρες μπροστά από μία οθόνη, εμφάνιζαν μεταβολές στο επίπεδο της πρωτεΐνης βλεννίνης MUC5AC, οι οποίες παρατηρούνται όταν κάποιος έχει ξηροφθαλμία.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής βλέννας ή του «φιλμ δακρύων» που διατηρεί υγρό το μάτι. Όταν η πρωτεΐνη MUC5AC καταστρέφεται ή αλλοιώνεται, δεν παράγονται επαρκή δάκρυα και το μάτι «στεγνώνει», εμφανίζοντας έτσι ξηροφθαλμία.

Όπως είπε ο Ουτσίνο, όσοι κοιτάζουν συνεχώς μία οθόνη, τείνουν να ανοίγουν τα βλέφαρά τους περισσότερο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, με συνέπεια να αφήνεται εκτεθειμένη μια μεγαλύτερη επιφάνεια του ματιού. Αυτό, σε συνδυασμό με το σπανιότερο ανοιγοκλείσιμο των ματιών όταν κανείς παρατηρεί την οθόνη (σε σχέση π.χ. με το διάβασμα), έχει ως συνέπεια να επιταχύνεται η εξάτμιση των δακρύων και να εμφανίζεται ξηροφθαλμία.

Η έρευνα δείχνει ότι όσοι εργάζονται μπροστά από μια οθόνη για πάνω από επτά ώρες καθημερινά, έχουν λιγότερη πρωτεΐνη MUC5AC (5,9 ng/mg) σε σχέση με όσους κοιτάζουν μια οθόνη για λιγότερο από πέντε ώρες τη μέρα (9,6 ng/mg). Οι άνθρωποι με κανονική ξηροφθαλμία έχουν κατά μέσο όρο 3,5 ng/mg της εν λόγω πρωτεΐνης στα δάκρυά τους, ενώ σε όσους έχουν υγιή μάτια, η ποσότητά της φθάνει τα 8,2 ng/mg (νανογραμμάρια ανά χιλιοστόγραμμο).

Για να μειώσουν τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας, σύμφωνα με τους ιάπωνες ερευνητές, οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν κάποια απλά μέτρα προφύλαξης, όπως να τοποθετήσουν την οθόνη τους σε χαμηλότερο ύψος και να είναι ελαφρά στραμμένη προς τα πάνω, έτσι ώστε να μην χρειάζεται κανείς να ανοίγει τόσο πολύ τα μάτια του, όταν την κοιτάζει. Επίσης, συνίσταται η χρήση ενός υγροποιητή στον χώρο, καθώς και να προσέχει κανείς, ώστε ο αέρας του κλιματιστικού να μην πέφτει απευθείας πάνω του.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνατίναξη βουνού για χάρη του μεγαλύτερου τηλεσκόπιου
Επόμενο άρθροΌσοι κάνουν καθιστική ζωή αντιμετωπίζουν κίνδυνο συγκεκριμένων μορφών καρκίνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ