Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Επιστολή προς Μανιάτη για την εξοικονόμηση ενέργειας

Greenpeace: Επιστολή προς Μανιάτη για την εξοικονόμηση ενέργειας

0
Διαφήμιση

Η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία μέσα στην κρίση μαστίζεται μεταξύ άλλων από σοβαρά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια (ασφάλεια εφοδιασμού, ενεργειακή φτώχεια, κόστος ενέργειας, επενδύσεις, κλιματικές αλλαγές κα).

Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία σας να συνυπογράψετε μαζί με άλλους 8 Ευρωπαίους υπουργούς ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καλεί για φιλόδοξους και δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2030, ως την πιο ασφαλή και οικονομικά αποδοτικά λύση στα μεγάλα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Θα θέλαμε όμως να δούμε μία ακόμα πιο φιλόδοξη στάση από εσάς. Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει νομικά δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 και εσείς θα πρέπει να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της μοντελοποίησης που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% ως το 2030 θα μειώσει τις δαπάνες για εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα κατά 500 δις €, θα αυξήσει ετησίως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 4% και τις θέσεις εργασίας κατά 3%, ενώ θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 44,9%.

Ωστόσο, οι πολιτικές προσπάθειες χάραξης μίας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να υποστηρίζονται και με ουσιαστικές εγχώριες πολιτικές που συνάδουν έμπρακτα με τη φιλοδοξία της επιστολής που υπογράψατε, με σκοπό η Ελλάδα να καρπωθεί αυτά τα σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη. Συγκεκριμένα απαιτούνται επειγόντως:

1.   Φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας. Κάτι τέτοιο δεν θα περιορίσει απλά τις δαπάνες θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά: θα εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια και τα επικίνδυνα συμπτώματά της (πχ αιθαλομίχλη), ενώ θα τονώσει την εγχώρια βιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο δημιουργώντας περισσότερες από 140.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη ελληνική οικονομία.

Οι σχετικές μελέτες υπάρχουν, καθώς και ουσιαστικές προτάσεις χρηματοδότησης. Απαιτείται η αντίστοιχη πολιτική βούληση και η έμπρακτη αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η εξοικονόμηση αποτελεί βασικό πυλώνα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

2.   Εφαρμογή νομοθεσίας για την αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (net metering). Η αυτοπαραγωγή θα επιτρέψει στους καταναλωτές να απαλλαγούν από τους ακριβούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος παράγοντας οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ν.4122/2013 από 1/1/2021 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικών εκπομπών CO2, δηλαδή να αυτοπαράγουν τη δική τους (καθαρή) ενέργεια.

Ωστόσο, το σχετικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ (και το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά), προτείνει νέες στρεβλώσεις και επί της ουσίας δημιουργεί αντικίνητρα για την τοποθέτηση μικρών ΑΠΕ σε κτίρια.

3.   Διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό δίκτυο. Για κάθε χρόνο που περνά χωρίς να συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο τα μη διασυνδεμένα νησιά του Αιγαίου, οι Έλληνες πληρώνουν έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αγορά πετρελαίου για την ηλεκτροδότησή τους. Αυτή η περιβαλλοντική και οικονομική παράνοια πρέπει να σταματήσει τώρα.

Οι συνεχόμενες αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών της ΔΕΗ (φημολογούνται νέες αυξήσεις έως και 70%) καθώς και τα συχνά φαινόμενα μπλακ-άουτ στα νησιά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, επιβάλλουν την άμεση διασύνδεση των νησιών και την οριστική απαλλαγή από τις πανάκριβες και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες.

Ωστόσο, το νέο σχέδιο που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση προβλέπει πλέον τη διασύνδεση της Κρήτης και των (μισών) Κυκλάδων ως το… 2024 (!), όταν η διασύνδεση των Κυκλάδων θα έπρεπε να ολοκληρωθεί φέτος, σύμφωνα με την απόφαση που εσείς ο ίδιος υπογράψατε ως υφυπουργός ενέργειας το 2010. Η εξέλιξη αυτή εγκλωβίζει την χώρα σε ένα πολύ ακριβό ενεργειακό μοντέλο. Ήδη η ΔΕΗ προχωρά στην κατασκευή νέων πετρελαϊκών μονάδων, όπως στην Ρόδο.

Κύριε Μανιάτη, έχουμε πολλές φορές παρακολουθήσει θετικές δηλώσεις σας για τα θεαματικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας, στο περιβάλλον, την οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να μετουσιωθούν σε ουσιαστικές πράξεις. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Διαφήμιση