Αρχική Καταστροφές Αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά από πέντε χρόνια σταθερότητας

Αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά από πέντε χρόνια σταθερότητας

0
Διαφήμιση

Αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2007 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως καταδεικνύουν νέα στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα χθες η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια.

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές CO2 μόνο από τον ενεργειακό κλάδο αυξήθηκαν κατά 2,4%, το 2013, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στη συνέχιση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και στη «σταθεροποίηση» του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή μετά από μια πενταετία που χαρακτηρίστηκε από αφθονία σχιστολιθικού αερίου και ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η ίδια τάση φαίνεται πως θα συνεχιστεί και μέσα στο τρέχον έτος, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα δεδομένα των δύο πρώτων μηνών: οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήταν κατά 7,4% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 2007-2012, τα επίπεδα είχαν καταγράψει θεαματική πτώση της τάξεως του 12,5%.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας κατέγραφε μεγάλη μείωση των ρύπων και των εκπομπών CO2 μεταξύ 1997 και 2012 λόγω της στροφής από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα στις μονάδες με φυσικό αέριο.

Τα νέα στοιχεία έγιναν γνωστά λίγες ημέρες προτού ο αμερικανός πρόεδρος κάνει τα αποκαλυπτήρια μιας από τις πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες του για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής: ενός πακέτου αυστηρών μέτρων που θα εφαρμοστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Προτού ακόμη ανακοινωθούν με λεπτομέρεια, τα μέτρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά από μια μεγάλη περίοδο μείωσης δείχνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιβληθεί πλαφόν στις εκπομπές των μονάδων.

Διαφήμιση