Αρχική Ειδήσεις Πινόκιο «βαφτίστηκε» νέο είδος δεινόσαυρου

Πινόκιο «βαφτίστηκε» νέο είδος δεινόσαυρου

0
Διαφήμιση

Ένα νέο είδος δεινόσαυρου, μέλους της τρομερής οικογένειας των Τυραννόσαυρων, ο οποίος ονομάστηκε ανεπίσημα «Πινόκιο» (Pinocchio rex) λόγω -τι άλλο- της πολύ μακριάς μύτης του, ανακάλυψαν Κινέζοι και Βρετανοί επιστήμονες. Ο Πινόκιο ζούσε στη Γη πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια, θεωρείται «ξάδελφος» του διάσημου T. rex και ήταν ένας ακάματος και επίβοφος κυνηγός.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών και της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής αντίστοιχα τον καθηγητή Γιουντσάνγκ Λου και τον Στιβ Μπρουσάτε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ονόμασαν επίσημα «Qianzhousaurus sinensis» το απολίθωμα που βρέθηκε στη νότια Κίνα σε πολύ καλή κατάσταση και ανήκε σε ένα σχεδόν ενήλικο ζώο.

Ο «Πινόκιο» διέφερε από τους άλλους Τυραννόσαυρους, επειδή -εκτός από τη μακριά μύτη (με μια σειρά κέρατα πάνω της)- διέθετε ένα επίμηκες κρανίο και μακριά στενά δόντια. Μέχρι σήμερα, είχαν βρεθεί τα απολιθώματα μόνο δύο Τυραννόσαυρων με επίμηκες κεφάλι, αλλά επειδή ανήκαν σε πολύ νεαρής ηλικίας ζώα, οι επιστήμονες δεν ήσαν σίγουροι αν ανήκαν σε κάποιο ξεχωριστό είδος συγγενικό με τους Τυραννόσαυρους ή αν απλώς ήσαν νεαροί Τυραννόσαυροι.

Η νέα ανακάλυψη ενός παρόμοιου δεινόσαυρου, αλλά σε ώριμη ηλικία, επιβεβαιώνει πλέον ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό εξελικτικό παρακλάδι, που ζούσε παράλληλα με τους Τυραννόσαυρους, αν και μάλλον, χωρίς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αφού πιθανότατα κυνηγούσαν διαφορετικά θηράματα. Οι ανασκαφές στην Ασία συνεχίζονται και οι ειδικοί δεν αποκλείουν την ανακάλυψη και νέων ειδών δεινοσαύρων της οικογένειας των Τυραννόσαυρων.

Όπως είπε ο Μπρουσάτε, «μπορεί ο «Πινόκιο» να έμοιαζε λίγο κωμικός στην εμφάνιση, όμως θα ήταν εξίσου φονικός με οποιονδήποτε άλλο Τυραννόσαυρο και ίσως να ήταν ακόμη πιο γρήγορος και ύπουλος».

Διαφήμιση