Αρχική Ειδήσεις Ο «θεός» των κεραυνών είναι οι …δυνατοί ηλιακοί «άνεμοι»

Ο «θεός» των κεραυνών είναι οι …δυνατοί ηλιακοί «άνεμοι»

0
Διαφήμιση

Οι ηλιακοί άνεμοι και τα ρεύματα που φορτισμένων σωματιδίων που προέρχονται από την περιοδικά αυξημένη δραστηριότητα του Ήλιου και προσπίπτουν με μεγάλη ταχύτητα πάνω στον πλανήτη, προκαλούν περισσότερους κεραυνούς στη Γη, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές -με επικεφαλής τον δρα Κρις Σκοτ του Τμήματος Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ- που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος “Environmental Research Letters“, σύμφωνα με το BBC και το “NewScientist“, βρήκαν ότι όταν αυξάνεται η ένταση του ηλιακού ανέμου, που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα, τότε ο αριθμός των κεραυνών αυξάνει.

Επειδή η αυξομείωση της ηλιακής δραστηριότητας παρακολουθείται συνεχώς μέσω δορυφόρων, στο μέλλον -χάρη στη νέα ανακάλυψη- ίσως γίνεται καλύτερη πρόβλεψη για το πότε θα αυξηθούν οι ηλεκτρικές καταιγίδες και οι κεραυνοί.

Ο ηλιακός άνεμος πηγάζει από την περιστρεφόμενη σφαίρα καυτού πλάσματος του Ήλιου, από όπου εκτοξεύονται ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια (κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια), τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα και φθάνουν στη Γη με ταχύτητες 400 έως 800 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Η άφιξη αυτών των σωματιδίων στον πλανήτη μας -καθώς έρχονται σε επαφή με το γήινο μαγνητικό πεδίο- «πυροδοτεί» το θεαματικό πολικό σέλας, αλλά επίσης επηρεάζει τον καιρό και, μεταξύ άλλων, διευκολύνει τους κεραυνούς.

Ο ηλιακός άνεμος εμφανίζει έναν κύκλο αυξομείωσης, με αποκορύφωμα έντασης περίπου κάθε 27 μέρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο αυξάνεται η ένταση και η ταχύτητα των ηλιακών ανέμων, τόσο αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των κεραυνών. Αυτή η ηλεκτρική αναταραχή μπορεί να διαρκέσει στη Γη πάνω από ένα μήνα μετά την πρόσκρουση των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου στον πλανήτη μας.

Αναλύοντας μετεωρολογικά στοιχεία από τη Βόρεια Ευρώπη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 422 κεραυνοί στις 40 μέρες μετά την άφιξη ενός ισχυρού ηλιακού ανέμου, έναντι 321 κεραυνών στις 40 μέρες πριν η ηλιακή «ριπή» πλήξει τη Γη. Οι κεραυνοί κορυφώνονται 12 έως 18 μέρες μετά την άφιξη του ηλιακού ανέμου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κοσμική ακτινοβολία από το διάστημα (π.χ. λόγω έκρηξης σούπερ-νόβα) μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κεραυνών. Τώρα ανακαλύπτεται ότι και ο Ήλιος έχει ένα ανάλογο αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι μέσω ποιού μηχανισμού αυτό επιτυγχάνεται (ούτως ή άλλως δεν είναι σίγουροι γενικότερα πώς γεννιέται ένας κεραυνός μέσα σε μια καταιγίδα). Πιθανώς τα ηλιακά σωματίδια υψηλής ενέργειας, καθώς διαπερνούν τα καταιγιδοφόρα νέφη και ιονίζουν τον αέρα, διευκολύνουν τη δημιουργία των κεραυνών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜε ένα απλό γενετικό τεστ εντοπίζεται η πρόωρη γέννα
Επόμενο άρθροΚοινό αντικαταθλιπτικό καταπολεμάει τη νόσο Αλτσχάιμερ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ