Αρχική Ειδήσεις Με ένα απλό γενετικό τεστ εντοπίζεται η πρόωρη γέννα

Με ένα απλό γενετικό τεστ εντοπίζεται η πρόωρη γέννα

0

Με ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν Αυστραλοί και Καναδοί επιστήμονες είναι εφικτό να προβλέψουν αν μια γυναίκα, η οποία έχει συσπάσεις μήτρας, θα γεννήσει πρόωρα. Το τεστ μπορεί να διακρίνει σε ποσοστό 70% αν όντως επίκειται ο τοκετός.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Λάι του Ινστιτούτου Ερευνών Λάνενφελντ-Τάνενμπάουμ του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στο Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoSOne, σύμφωνα με το BBC, δοκίμασαν το τεστ σε 150 εγκύους σε ένα νοσοκομείο της Αυστραλίας.

Η πρόωρη γέννα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των νεογέννητων στις ανεπτυγμένες χώρες. Τοκετός πριν την ώρα του μπορεί να προκληθεί αν αρχίσουν πρόωρα οι συσπάσεις της μήτρας.

Μόνο το 5% των γυναικών (μία στις 20) με σημάδια πρόωρου τοκετού, πράγματι θα γεννήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πραγματικά αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψει ο γιατρός αν όντως η έγκυος θα γεννήσει πρόωρα ή όχι. Το συνήθως χρησιμοποιούμενο τεστ δίνει πολύ συχνά ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Το νέο τεστ, το οποίο ελέγχει στο αίμα της εγκύου ορισμένους γενετικούς δείκτες από εννέα γονίδια που συνδέονται με τον τοκετό, έχοντας ακρίβεια 70% (σαφώς καλύτερη από το υπάρχον τεστ), θα βοηθήσει να υπάρχει μελλοντικά μια καλύτερη εικόνα. Αφού γίνει μια νέα κλινική δοκιμή σε καναδικό νοσοκομείο, το νέο τεστ αναμένεται να είναι έτοιμο για ευρεία χρήση σε μία πενταετία.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here