Αρχική Καταστροφές Φουκουσίμα: Συνεχίζεται η ρίψη νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό

Φουκουσίμα: Συνεχίζεται η ρίψη νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό

0
Διαφήμιση

Την ρίψη νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό άρχισε και πάλι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να διαχειριστεί τις τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού ύδατος που διατηρεί σε δεξαμενές στις εγκαταστάσεις. Η περιεκτικότητά του ραδιενέργεια, σύμφωνα με την Tepco, είναι εντός των νομίμων ορίων ασφαλείας.

Η Tepco δίνει καθημερινά μάχη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με το μολυσμένο νερό, από τότε που ο σταθμός της Φουκουσίμα καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι το Μάρτιο του 2011.

Η επίμαχη απελευθέρωση του νερού, η οποία αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών συνδικάτων των αλιέων ύστερα από εκτενείς συνομιλίες, συμπίπτει με την παντελή παύση λειτουργίας του συστήματος επεξεργασίας υδάτων υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, που φυλάσσονται προσωρινά σε δεξαμενές.

Συμπίπτει επίσης με τις αποκαλύψεις αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα AsahiShimbun ότι σχεδόν το 90% των εργαζομένων της Tepco αψήφησαν τις εντολές και εγκατέλειψαν το Φουκουσίμα Νταΐτσι στις 15 Μαρτίου του 2011, κατά την τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων μετά την έκρηξη που συγκλόνισε τον σταθμό εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που κατέστρεψαν το σύστημα ψύξης και εφεδρικού ενεργειακού εφοδιασμού, γράφει η AsahiShimbun επικαλούμενη μη δημοσιευμένες απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων τότε με τον διευθυντή του σταθμού Μασάο Γιοσίντα.

Ο Γιοσίντα που θεωρείτο εθνικός ήρωας στην πατρίδα του αναλαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα τις κρίσιμες ημέρες και εβδομάδες της καταστροφής, που απέτρεψαν μια ακόμη σοβαρότερη κρίση, πέθανε από καρκίνο πέρυσι.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι 560 τόνοι υπόγειων υδάτων που συγκεντρώθηκαν και αποθηκεύτηκαν πριν εισέλθουν στα υπόγεια του σταθμού, θα ριφθούν σήμερα στον ωκεανό, με τη χρήση ενός παρακαμπτήριου συστήματος που το διοχετεύει στη θάλασσα αφού έχουν ελεγχθεί τα επίπεδά του σε ραδιενέργεια. Η εταιρία ελπίζει να εκτρέπει κατά μέσο όρο 100 τόνους μη μολυσμένων υπόγειων υδάτων καθημερινά στον ωκεανό.

Μια μονάδα επεξεργασίας νερού, το Προηγμένο Σύστημα Επεξεργασίας Υγρών όπως ονομαζόταν, που σχεδιάστηκε για να αφαιρεί τα πιο επικίνδυνα νουκλεΐδια, έπαυσε να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα, ενώ δεν λειτουργούσε πλήρως από τότε που εγκαταστάθηκε πριν από δύο χρόνια.

Οι αλιείς της Φουκουσίμα αντιτίθεντο επί τουλάχιστον δύο χρόνια στη ρίψη υπόγειων υδάτων στον ωκεανό. Ωστόσο το Μάρτιο οι τοπικές ενώσεις αλιέων ενέκριναν το σχέδιο μιλώντας για “επώδυνη απόφαση” αλλά αναγκαία για να σταματήσει την αύξηση του μολυσμένου ύδατος που έχει συσσωρευθεί στη Φουκουσίμα. Πολλοί μεταξύ αυτών έπαψαν να εργάζονται μετά την εθελοντική απαγόρευση της αλιείας στην περιοχή.

Η Tepco, η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ανεξάρτητες οργανώσεις αποφάνθηκαν ότι ραδιενεργά στοιχεία στο νερό που διοχετεύτηκε στη θάλασσα περιέχουν λιγότερο από 1 μπεκερέλ ανά λίτρο Καισίου-134 και Καισίου-137. Όλα τα άλλα ραδιενεργά στοιχεία που ελέγχθηκαν είναι επίσης αρκετά κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για ρίψη υπογείων υδάτων στη θάλασσα. Το νόμιμο όριο για την απελευθέρωση του Καισίου-134 στον ωκεανό είναι 60 μπεκερέλ ανά λίτρο.

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός Κρήτη: Σήμερα η κηδεία του 62χρονου που έχασε τη ζωή του
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι κακές ειδήσεις για το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής
Επόμενο άρθροΓεγονός η πρώτη φωλιά Caretta – caretta στη Ζάκυνθο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here