Αρχική Καταστροφές Εξαπλώνεται παγκοσμίως το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Εξαπλώνεται παγκοσμίως το φαινόμενο Ελ Νίνιο

0
Διαφήμιση

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο καθώς φαίνεται να εξαπλώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην περιοχή του Ισημερινού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA.

Για όσο διαρκεί ο Ελ Νίνιο, η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων του ανατολικού Ειρηνικού ανεβαίνει, κάτι που φέρνει ξηρασία στο δυτικό τροπικό Ειρηνικό και πλημμύρες στον ανατολικό. Ένας ισχυρός Ελ Νίνιο μεταβάλλει τις βροχοπτώσεις προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις σε – υπό κανονικές συνθήκες – ξηρές χώρες της Νοτίου Αμερικής, αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα κ.α.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Λιντς καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σοδειές κάποιων από τις βασικές καλλιέργειες, μειώνοντας για παράδειγμα κατά 4% τις αποδόσεις αραβοσίτου παγκοσμίως, αλλά ενισχύοντας τη σόγια ακόμη και κατά 5,4%. Τις χρονιές του «αντίπαλου δέους», της Λα Νίνια, οι αποδόσεις και των τεσσάρων βασικών καλλιεργειών (αραβόσιτος, ρύζι, σιτάρι, σόγια) είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο.

Παράλληλα, όπως διαπιστώνεται από μετρήσεις αισθητήρων στον ωκεανό, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτές της Άνοιξης του 1997, που είχαν ως αποτέλεσμα έναν από τους ισχυρότερους Ελ Νίνιο του περασμένου αιώνα.

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός Κρήτη: Σήμερα η κηδεία του 62χρονου που έχασε τη ζωή του
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι κρυφές πτυχές της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας
Επόμενο άρθροΜια αφίσα διαλύει κυριολεκτικά τη ρύπανση στον αέρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here