Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Βραβείο στο εξωτερικό έλαβε ελληνική εταιρεία παραγωγής μπρικέτων

Βραβείο στο εξωτερικό έλαβε ελληνική εταιρεία παραγωγής μπρικέτων

0
Διαφήμιση

Η μικρή ελληνική εταιρεία Βασίλης & Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ είναι μία από τις έξι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ανόβερο της Γερμανίας, ως νικήτριες των φετινών βραβείων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου.

Στην κατηγορία των «πολύ μικρών οργανισμών» το βραβείο απέσπασε η εταιρεία Βασίλειος & Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ, η οποία εδρεύει στα περίχωρα της Καλαμάτας και παράγει μπρικέτες για μπάρμπεκιου από ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς). Το προϊόν αυτό, που έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι εν λόγω μπρικέτες είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος τους, που παράγεται με καινοτομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο από απόβλητα.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1968 με την επωνυμία «Κλήμης Κλημεντίδης- Ασβεστοποιία- Πυρηνόσκονη» στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, με σκοπό την παραγωγή και εμπορία ασβέστη και ασβεστοπολτού. Με τη σημερινή επωνυμία, η εταιρεία από το 1992 ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση ενός νέου προϊόντος από το κουκούτσι (πυρήνα) της ελιάς, του πυρηνοκάρβουνου.

Σήμερα πλέον, αποτελεί μία μονάδα παραγωγής πυρηνοκάρβουνου υψηλών προδιαγραφών με τη χρήση ως καύσιμης ύλης του πυρηνόξυλου (που διατίθεται εν αφθονία στην περιοχή της Καλαμάτας λόγω των πολλών ελαιόδεντρων) και με ετήσια παραγωγή περίπου 700 τόνων. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου, το πυρηνόξυλο, καίγεται ατελώς. Τα υπολείμματα της καύσης δεν διατίθενται σαν απόβλητα στο περιβάλλον, αλλά αναμιγνύονται με νερό, πρεσάρονται και μετά ξηραίνονται για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου (μπρικέτες).

Όπως τονίστηκε, όλοι οι νικητές διακρίθηκαν, επειδή εφαρμόζουν καινοτομικές λύσεις με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση σε μια οικονομία ανακύκλωσης με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων.

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τα βραβεία του ευρωπαϊκού προγράμματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) για να αναδείξει παραδείγματα αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Διαφήμιση