Αρχική Καινοτομία Θέρμανση με φιστίκια Αιγίνης

Θέρμανση με φιστίκια Αιγίνης

0
Διαφήμιση

Όσοι πετάτε το κέλυφος από τα φιστίκια Αιγίνης στα σκουπίδια, προφανώς δεν είχατε αναλογιστεί ότι κι αυτά μπορούν εύκολα να «ανακυκλωθούν» και δεν αποτελούν απορρίμματα. Τη σκέψη αυτή, ωστόσο, την έκαναν αξιωματούχοι στην Τουρκία, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό φιστικιών παγκοσμίως.

Η παραγωγή ενέργεια από τα τσόφλια θεωρούν ότι γίνεται και μάλιστα θα μπορέσει να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση μιας ολόκληρης πόλης.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι αρχές οραματίζονται τη δημιουργία μιας οικολογικής πόλης – με έκταση 32.000 στρεμμάτων – μεταξύ του Γκαζιαντέπ και της επαρχίας Κιλίς, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το μόνο που εκκρεμεί για να δοθεί το πράσινο φως είναι η δημοσιοποίηση μιας έκθεσης βιωσιμότητας, μέσα στο Μάιο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τομέα ενέργειας του δήμου Σέντα Μουφτούογλου Γκιουλέτς, στη νέα πόλη θα χρησιμοποιηθούν διάφορα «πράσινα» συστήματα, π.χ. φωτοβολταϊκά, συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και συλλογής ομβρίων υδάτων κ.α.

Ωστόσο, οι αρχές αξιολογούν και την πρόταση της γαλλικής εταιρείας μηχανικών περιβάλλοντος Burgeap, κατά την οποία η καλύτερη πηγή θερμικής ενέργειας στην περιοχή δεν είναι άλλη από τα κελύφη των φιστικιών.

«Οι δυνατότητες του Γκαζιαντέπ σε ό,τι αφορά την παραγωγή φιστικιών είναι γνωστές, όπως και οι μεγάλες ποσότητες αποβλήτων από κελύφη φιστικιών», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Γκιουλέτς.

«Σκεφτήκαμε η οικολογική πόλη να θερμαίνεται από την καύση των κελύφων γιατί όταν σχεδιάζεις συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον, βλέπεις πρώτα ποιοι είναι οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι. Αν η περιοχή είχε άφθονη αιολική ενέργεια, θα χρησιμοποιούσαμε αιολική ενέργεια.

Όπως διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι, προτού δοθεί το τελικό ΟΚ για την κατασκευή της οικολογικής πόλης των 200.000 κατοίκων, θα ανεγερθεί μια πιλοτική μίνι πόλη 550 στρεμμάτων, στην οποία θα δοκιμαστούν όλα τα συστήματα που έχουν κατά νου.

Διαφήμιση