Αρχική Καταστροφές Κίνα: Έδαφος και νερό ακολουθούν τα ποσοστά ρύπανσης του αέρα

Κίνα: Έδαφος και νερό ακολουθούν τα ποσοστά ρύπανσης του αέρα

0
Διαφήμιση

Αντιμέτωπη με τη ρύπανση του εδάφους αλλά και των υπόγειων υδάτων βρίσκεται η Κίνα, η οποία κατέχει ήδη τον «τίτλο» για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την παραδοχή αυτή έκανε η κυβέρνηση δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα επίσημης έκθεσης, η οποία επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα επηρεάζει περίπου το 16,1% της επικράτειάς της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, που φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος και του υπουργείου Γης και Φυσικών Πόρων, η ρύπανση πλήττει το 19,4% – δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο – των καλλιεργήσιμων εκτάσεών της. Σε ποσοστό 82,8% οφείλεται σε ανόργανα υλικά, ενώ οι κύριοι ρύποι είναι κάδμιο, νικέλιο και αρσενικό.

«Η βασική πηγή ρύπανσης είναι οι ανθρώπινες βιομηχανικές και γεωργικές δραστηριότητες», αναγνωρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Βιομηχανικά απόβλητα ρυπαίνουν τις εκτάσεις γύρω από εργοστάσια και ορυχεία, ενώ στις καλλιέργειες συχνά χρησιμοποιούνται βρώμικο νερό και ακατάλληλα λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, τα οποία είναι πιθανό να περνούν και στο πόσιμο νερό.

Τα ευρήματα προκύπτουν από έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ Απριλίου 2005 και Δεκεμβρίου 2013 σε μια έκταση 630 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλη αύξηση των ρύπων σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας, η οποία κάλυπτε την περίοδο 1986-1990. Ενδεικτικά, η ρύπανση από κάδμιο αυξήθηκε από 10 έως και 50%, με τη νότια Κίνα να πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Όπως υποστηρίζει το Associated Press, η έκθεση είχε αρχικά θεωρηθεί «τόσο ευαίσθητη, που είχε χαρακτηριστεί κρατικό μυστικό». Ωστόσο τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι αρχίζουν να μιλούν ευθέως για το πρόβλημα της ρύπανσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη δήλωση υφυπουργού ότι σε μια έκταση 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – λίγο μικρότερη από τη Μακεδονία – θα πρέπει να απαγορευτούν οι γεωργικές δραστηριότητες.

Τα δύο υπουργεία παραδέχθηκαν χωρίς περιστροφές ότι «η συνολική κατάσταση του κινεζικού εδάφους δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας». Ανακοίνωσαν ότι επεξεργάζονται πακέτο μέτρων για την άμβλυνση του προβλήματος, ενώ δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας.

Ύδατα

Περίπου το 60% των υπόγειων υδάτων που έχουν ελεγχθεί στη Κίνα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση αν δεν υποβληθούν σε επεξεργασία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ανησυχητικό επίπεδο μόλυνσης του περιβάλλοντος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η ποιότητα του νερού που ελέγχθηκε γύρω από 203 κινεζικές πόλεις πέρυσι κρίθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις «σχετικά κακή» ή «πολύ κακή».

Στην πρώτη περίπτωση το νερό θεωρείται ακατάλληλο προς πόση χωρίς επεξεργασία. Στη δεύτερη, το νερό θεωρείται ακατάλληλο προς πόση, ακόμη κι αν υποστεί επεξεργασία. Το ποσοστό του νερού που θεωρείται ακατάλληλο προς πόση χωρίς επεξεργασία αυξήθηκε κατά 57% από το 2012, αποκάλυψε η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε το Νέα Κίνα.

Η επιδείνωση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους Κινέζους, οι οποίοι είναι όλο και λιγότεροι διατεθειμένοι να δεχθούν να θυσιαστεί το περιβάλλον στον βωμό της ανάπτυξης. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι η μόλυνση του εδάφους της χώρας φτάνει μια επιφάνεια η οποία εκτιμάται ότι είναι διπλάσια σε έκταση από την επικράτεια της Γαλλίας.

Περισσότερο από το 80% των ρύπων που εντοπίστηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν ήταν βιολογικής προέλευσης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε διάστημα οκτώ ετών, από το 2005 ως το 2013, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν κρατηθεί για καιρό μυστικά.

Εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος είχε παραδεχθεί το 2013 την ύπαρξη «χωριών καρκίνου», πολλά χρόνια αφού πληροφορίες είχαν κάνει λόγο για έναν αυξημένο σε σχέση με τον μέσο όρο αριθμό κρουσμάτων της ασθένειας σε κάποιες ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της χώρας.

Διαφήμιση