Αρχική Ειδήσεις Τέσσερις φάλαινες «θύματα» ναυτικής άσκησης στη Μεσόγειο

Τέσσερις φάλαινες «θύματα» ναυτικής άσκησης στη Μεσόγειο

0
Διαφήμιση

Τέσσερις μικρόσωμες φάλαινες εγκλωβίστηκαν στις ακτές της νότιας Κρήτης, ενώ η μία πέθανε και όπως εκτιμούν οι ειδικοί κατά πάσα πιθανότητα τα θαλάσσια θηλαστικά να επηρεάστηκαν από σόναρ των υποβρυχίων που συμμετέχουν σε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Τρεις ζιφιοί, σχετικά μικρόσωμες φάλαινες που θυμίζουν δελφίνια, εξόκειλαν την στα βράχια του χωριού Τέρτσα, δυτικά της Ιεράπετρας. Δύο κήτη απεγκλωβίστηκαν από κατοίκους και το Λιμενικό, το ένα όμως πέθανε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο περιστατικό με έναν ακόμα ζιφιό είχε συμβεί λίγο νωρίτερα στην κοντινή παραλία του Κερατόκαμπου, όπου η απουσία βράχων στην ακτή απέτρεψε τον σοβαρό τραυματισμό και το θάνατο του ζώου.

Όπως τα δελφίνια, οι ζιφιοί (Ziphius cavirostris) χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού για να προσανατολίζονται, και επομένως μπορεί να επηρεάζονται από τους ήχους υψηλής ισχύος που χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά σόναρ. Στα σόναρ, εξάλλου, έχει αποδοθεί ο θάνατος ζιφιών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο το 1996 και στην Κέρκυρα το 2012.

Ο Καλούστ Παραγκαμιάν του Πανεπιστημίου Κρήτης φέρεται να δήλωσε ότι τα κήτη στο νομό Λασιθίου είναι πιθανό να αποπροσανατολίστηκαν από τα σόναρ της αεροναυτικής άσκησης Noble Dina 2014. Ανάλογες εκτιμήσεις για τον πιθανό ρόλο των σόναρ φέρεται να έκανε και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Πιο σαφή στοιχεία θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο έπειτα από νεκροτομή και εργαστηριακές εξετάσεις στο άτυχο ζώο. Η Noble Dina 2014, η οποία περιλαμβάνει και ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 26 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου.

Διαφήμιση