Αρχική Καταστροφές Σταματάει την φαλαινοθηρία η Ιαπωνία σεβόμενη απόφαση του ΟΗΕ

Σταματάει την φαλαινοθηρία η Ιαπωνία σεβόμενη απόφαση του ΟΗΕ

0
Διαφήμιση

Η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ έδωσε εντολή στην Ιαπωνία να σταματήσει την φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, καθώς έκρινε ότι η εν λόγω χώρα συγκαλύπτει μια εμπορική δραστηριότητα με ένα πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας. Με την απόφασή του αυτή το ΔΠΔ δικαίωσε την Αυστραλία, η οποία είχε προσφύγει το 2010, επιχειρηματολογώντας ότι η Ιαπωνία καταχράται ένα “παραθυράκι” στο διεθνές μορατόριουμ στην φαλαινοθηρία, το ότι δηλαδή αυτή επιτρέπεται μόνον για επιστημονικούς σκοπούς.

«Ως χώρα που σέβεται το νόμο (. . .) και υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Ιαπωνία θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Κότζι Τσουρουόκα σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από την αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία.

«Οικονομικά κίνητρα μάλλον, παρά καθαρά επιστημονικά κριτήρια έχουν μεσολαβήσει στην σύλληψη του προγράμματος» αυτού, υποστήριξε ο Πίτερ Τόμκα, ο πρόεδρος του ΔΠΔ στην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη στην Χάγη.

Το ΔΠΔ επισήμανε εξάλλου σήμερα την “έλλειψη διαφάνειας” στην καθιέρωση “μη λογικών” ποσοστώσεων, όπως και τον μειωμένο αριθμό επιστημονικών εκδόσεων στο πλαίσιο του ιαπωνικού ερευνητικού προγράμματος JARPA II.

“Η Ιαπωνία οφείλει να ακυρώσει όλες τις άδειες ή εξουσιοδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί στο πλαίσιο του JARPA II και να απέχει από την χορήγηση οποιασδήποτε νέας άδειας βάσει αυτού του προγράμματος”, έδωσε σήμερα εντολή το ΔΠΔ. Την ικανοποίησή τους για την απόφαση αυτή εξέφρασαν λίγο αργότερα οι αρχές της Αυστραλίας που προσέφυγαν στο διεθνές δικαστήριο.

Η Νορβηγία και η Ισλανδία είναι οι μόνες δύο χώρες στον κόσμο που συνεχίζουν επισήμως να επιδίδονται στην φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς βάσει μιας ένστασης που είχε υποβληθεί κατά του μορατόριουμ του 1986 της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, το οποίο την απαγορεύει.

Διαφήμιση