Αρχική Ειδήσεις “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” στην Ιστορία

“Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” στην Ιστορία

0
Διαφήμιση

Ξεναγήσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και στον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη…με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας και την παράλληλη ενεργοποίησή τους στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με την Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Ωδείο Αθηνών συμμετέχει στις δράσεις του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που συντονίζονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, όπως επίσης και τον όμορο αρχαιολογικό χώρο που έχει ταυτιστεί με το Λύκειο του Αριστοτέλη θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες το Σαββατοκύριακο στις 3 και 4 Μαΐου 2014. Οι δυο χώροι, στις όχθες του ποταμού Ιλισσού, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης του ορατού παρελθόντος, των αρχαιολογικών καταλοίπων και της ιστορίας με το φυσικό περιβάλλον

Τις δύο αυτές ημέρες οι ξεναγήσεις θα αρχίζουν στις 18:30 στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, όπου το κοινό θα πληροφορείται για την ιστορία του.

Στη συνέχεια, στις 19:45, το κοινό θα περιηγηθεί τους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου με τη συνοδεία αρχαιολόγων που θα μιλήσουν για την ιστορία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου αρχαιολογικού πάρκου που συνδυάζει αρμονικά τη φυσική ομορφιά, την πλούσια βλάστηση και το στοιχείο του νερού με ευρήματα και αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Οι επισκέπτες θα δουν έναν υστερορωμαϊκό τάφο που ανακαλύφθηκε insituκατά τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, το 2007, καθώς και τρεις παλαιοχριστιανικούς τάφους που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών για το Μετρό στο Κουκάκι και μεταφέρθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο τον Απρίλιο του 1997.

Επίσης θα επισκεφθούν μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών της παλαιοχριστιανικής και της κυρίως βυζαντινής εποχής, τοποθετημένων έτσι ώστε να ανακαλούν όψεις ναού μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, όπως συνέβαινε συχνά με τις εκκλησίες στο Βυζάντιο.

Οι ξεναγήσεις που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα πλαισιωθούν με πολιτιστικές εκδηλώσεις:

Το Σάββατο 3 Μαΐου και ώρα 20:30 στο υπαίθριο θέατρο η ιστορικός του Μουσείου και ηθοποιός Σοφία Γιαννιώτη θα αναγνώσει αποσπάσματα από κείμενα συγγραφέων όπως τον Φαίδρο του Πλάτωνα, ένα απόσπασμα από τα «Αττικά» του Παυσανία και δύο κείμενα του Δημήτρη Καμπούρογλου από το βιβλίο «Παλαιαί Αθήναι» που περιγράφουν την περιοχή στις όχθες του Ιλισσού από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια. Η ανάγνωση των κειμένων θα συνοδεύεται από μουσικό ντουέτο του Ωδείου Αθηνών που περιλαμβάνει άρπα και φλάουτο.

Την Κυριακή 4 Μαΐου και ώρα 20:30 στον αύλειο χώρο του Μουσείουθα προβληθεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου «Ο Μανάβης» που πραγματεύεται το θέμα της αρμονικής ένταξης του ανθρώπου στη φύση.

Η είσοδος στις 3 και 4 Μαΐου είναι ελεύθερη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣεμινάρια γαστρονομίας στην Costa Navarino
Επόμενο άρθροΜια φωτογραφική περιήγηση στα μοναδικά κρητικά Λευκά Όρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ