Αρχική Ειδήσεις Κλιματική Αλλαγή: Πιέσεις γ.γ. ΟΗΕ σε ευρωπαίους ηγέτες για συμφωνία

Κλιματική Αλλαγή: Πιέσεις γ.γ. ΟΗΕ σε ευρωπαίους ηγέτες για συμφωνία

0
Διαφήμιση

Πιέσεις στους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν για τους στόχους τους όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για το 2030, άσκησε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν στη διάσκεψη που γίνεται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Αφρικής στις Βρυξέλλες.

«Επέμεινα απέναντι στον Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ (πρόεδρο της ΕΕ) και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) να συμφωνήσει η ΕΕ πριν από την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη», δήλωσε σε μια άτυπη συνάντηση που διοργανώθηκε από την μη κυβερνητική οργάνωση “Οι Φίλοι της Γης”.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τον όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε, επικαλούμενος την έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές (GIEC), η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με την φύση», σημείωσε επίσης, εμμένοντας στην ανάγκη να συναφθεί μια δεσμευτική συμφωνία για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

«Να δράσουμε για να συναφθεί αυτή η δεσμευτική συμφωνία», υπογράμμισε. «Η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο προσελκύοντας και ωθώντας τις χώρες αυτές που παρουσιάζονται ως οι πιο επιφυλακτικές».

Όμως για να γίνει αυτό οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή θέση. Ο Μπαν σημείωσε ότι ελπίζει πως αυτοί θα συμφωνήσουν “κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής τους στις 26 και στις 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επίσης καλεί να αυξηθεί σε τουλάχιστον 27% η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ και εισηγείται την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 25%.

Ωστόσο το εύρος των προσπαθειών που χρειάζεται να καταβληθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου εξακολουθεί να κάνει επιφυλακτικούς πολλούς ηγέτες. Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής τους τον Μάρτιο, οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να τον εισαγάγουν στα συμπεράσματά τους.

Για να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ανέβαλε την χρονική στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Η πρόθεσή μου είναι να εγκριθεί ένας οδικός χάρτης που θα μπορούσε να επιτρέψει μια συμφωνία πάνω στους τρεις κλιματικούς στόχους το αργότερο τον Οκτώβριο», εξήγησε.

Η ΕΕ, η οποία ευθύνεται για το 11% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε όλον τον κόσμο, έχει δεσμευτεί για την μείωσή τους κατά 20% για το 2020 και ο στόχος του 40% για το 2030 αποτελεί μια συνέχεια του σχεδίου δράσης της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη το οποίο υιοθετήθηκε το 2008.

Η δέσμευση αυτή της ΕΕ δεν απέτρεψε ωστόσο την αποτυχία της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης το 2009 και πολλά κράτη της ΕΕ αρνούνται εφεξής να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις αν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν αποδεχθούν να καταβάλουν παρόμοιες προσπάθειες.

Όλες οι χώρες δέχτηκαν ωστόσο να παρουσιάσουν τις δεσμεύσεις τους για την σύνοδο κορυφής του Παρισιού κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015.

Διαφήμιση