Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Και οι έρημοι απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα

Και οι έρημοι απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα

0
Διαφήμιση

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχουν οι έρημοι καθώς απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες, ωστόσο, ο ρόλος τους δεν είναι καθοριστικός.

Εκτός από τους ωκεανούς ή τα τροπικά δάση, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης ερευνητών από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αποδίδουν θετικό ρόλο και στις ερήμους.

Το 2013, η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως κατέρριψε νέο ρεκόρ φθάνοντας τα 40 δισεκατομμύρια τόνους, αριθμός που μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι δεξαμενές άνθρακα απορροφούν ένα ποσοστό αυτών των αερίων από την ατμόσφαιρα αμβλύνοντας έστω και προσωρινά το πρόβλημα.

Οι επιστήμονες άρχισαν πριν από δέκα χρόνια να μελετούν εάν έρημοι, όπως η Μοχάβε της Καλιφόρνια, θα μπορούσαν και εκείνες να παίξουν το ρόλο δεξαμενής, έστω και σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι τα δάση και οι θάλασσες.

Για το λόγο αυτό διαχώρισαν μια τεράστια έκταση σε 9 τμήματα σε σχήμα οκταγώνου. Άφησαν τρία από αυτά ως είχαν, σε άλλα τρία διοχέτευσαν αέρα που περιείχε συγκεντρώσεις CO2 αντίστοιχες αυτών που καταγράφονται σήμερα στην ατμόσφαιρα (κάτι λιγότερο από 400 μέρη ανά εκατομμύριο), ενώ εξέθεσαν τα υπόλοιπα σε αέρα με τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα που προβλέπονται για το 2050 (500 ppm).

Στο τέλος των πειραμάτων, πήραν δείγματα φυτών και χώματος. Βρήκαν ότι στις εκτάσεις του «2050» τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε βάθος ενός μέτρου είχαν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ υπολόγισαν ότι συνολικά το έδαφος της ερήμου μπορεί να απορροφήσει 15-28% περισσότερο άνθρακα καθώς η ποσότητά του στην ατμόσφαιρα αυξάνεται.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Nature Climate Change, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τις ερήμους «σημαντικές, μέχρι πρότινος παραγνωρισμένες» δεξαμενές άνθρακα.

Τονίζουν ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση η ιδιότητα αυτή των ερήμων δεν αποτελεί λόγο επανάπαυσης. «Παρότι η δεξαμενή σε αυτό το πείραμα αποδείχθηκε σημαντική, η σημασία της είναι περίπου 100 φορές μικρότερη από των κλασικών δεξαμενών σε νέα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία δεν εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα», εξήγησε μιλώντας στο NBC News ο Κρίστοφερ Φιλντ από το Στάνφορντ.

«Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι οι έρημοι δεν θα μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή.»

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓονίδιο αυξάνει τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ στις γυναίκες
Επόμενο άρθροΗ μόλυνση του αέρα δεν επηρεάζει μόνο μια χώρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ