Αρχική Υγεία - Διατροφή Γονίδιο αυξάνει τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ στις γυναίκες

Γονίδιο αυξάνει τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ στις γυναίκες

0
Διαφήμιση

Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν οι γυναίκες που διαθέτουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο στο DNA τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη πιθανώς φωτίζει μια από τις αιτίες που η συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, δείχνει «προτίμηση» στις γυναίκες. Μία στις έξι γυναίκες άνω των 65 ετών θα εμφανίσει Αλτσχάιμερ, ενώ από τους άνδρες σχεδόν οι μισοί, ένας στους 11.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο Michael Greicius της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το «New Scientist», έκαναν συγκριτική γενετική ανάλυση σε δύο ομάδες, μία 2.588 ανθρώπων με ήπια άνοια και μία 5.496 υγιών χωρίς Αλτσχάιμερ, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών. Στη διάρκεια της μελέτης, 960 υγιείς ηλικιωμένοι τελικά εμφάνισαν ήπια άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι υγιείς γυναίκες με το γονίδιο ΑpoE4 είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο (αυξημένο κατά 81%) να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ ή ήπια άνοια (που μπορεί να εξελιχτεί σταδιακά σε Αλτσχάιμερ) μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν το ίδιο γονίδιο.

 

Από την άλλη, οι άνδρες με το γονίδιο ApoE4 (απολιποπρωτεϊνη Ε4) είχαν πολύ λιγότερο αυξημένο κίνδυνο (27% κατά μέσο όρο) να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ ή ήπια άνοια, σε σχέση με τους άνδρες που δεν διέθεταν το εν λόγω γονίδιο.

Οι άνδρες με ένα μόνο αντίγραφο του γονιδίου ApoE4 δεν έχουν καθόλου αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, ενώ το πρόβλημα αφορά μόνο όσους έχουν δύο αντίγραφα.

 

Επίσης, στην ομάδα των ατόμων με ήπια άνοια, οι φορείς του γονιδίου ApoΕ4, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, προχωρούν πιο γρήγορα στην εμφάνιση κανονικού Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν διαθέτουν καθόλου το γονίδιο.

Ήταν ήδη γνωστό από το 1993 ότι το συγκεκριμένο γονίδιο (που υπάρχει σχεδόν στο ένα τέταρτο του ανθρώπινου πληθυσμού) αυξάνει γενικά τον κίνδυνο για Αλστχάιμερ. Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα μόνο αντίγραφο του ApoE4, έχουν διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, ενώ ο κίνδυνος δεκαπλασιάζεται για όσους έχουν δύο αντίγραφα του γονιδίου στο DNA τους (ένας άνθρωπος μπορεί να έχει κανένα, ένα ή δύο αντίγραφα αυτού του γονιδίου).

 

Το εν λόγω γονίδιο διαθέτει ακόμη δύο παραλλαγές, το ApoE3 που είναι «ουδέτερο» από πλευράς κινδύνου και το πολύ πιο σπάνιο ApoE2 που μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος από το ApoE4 δεν είναι ίδιος για τα δύο φύλα, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί, όταν διαπιστώνουν πως ένας ασθενής έχει αυτό το γονίδιο.

 

Οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν γιατί υπάρχει η αυξημένη γενετική προδιάθεση στις γυναίκες για Αλτσχάιμερ και ελπίζουν ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών. Υποπτεύονται πως ο «ένοχος» βιολογικός μηχανισμός έχει να κάνει με τις ορμονικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποδεικνύεται τελικά …νεύρα προκαλεί το αίσθημα της πείνας
Επόμενο άρθροΚαι οι έρημοι απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ