Αρχική Ειδήσεις Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες

Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες

0

Οι επιστήμονες λένε ότι επιτέλους έλυσαν ένα από τα πιο περίεργα μυστήρια του ζωικού βασιλείου : Πώς οι ζέβρες απέχτησαν τις ρίγες τους! Από όταν ο Κάρολος Δαρβίνος αντιπαρατέθηκε για το θέμα με τον βιολόγο Άλφρεντ Ράσσελ Γουάλας, οι βιολόγοι έχουν προτείνει διάφορες πιθανές εξελικτικές θεωρίες που κατέληξαν στη δημιουργία των έντονων μαύρων και άσπρων ριγών.

Μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια λέει πως ανέλυσε τις ανταγωνιστικές θεωρίες και κατέληξε στο ότι οι ρίγες της ζέβρας εξελίχθηκαν με το χρόνο για να προστατεύουν το ζώο από την ανεπιθύμητη προσοχή ενός είδους μύγας όπου μετέφερε ασθένειες.

Ο καθηγητής βιολογίας άγριας ζωής Τίμ Κάρο και η ομάδα του ερεύνησε πέντε διαφορετικές υποθέσεις συμπεριλαμβανομένου της υπόθεσης ότι οι ρίγες ήταν ένα είδος καμουφλάζ που μπέρδευε τα αρπακτικά η βοηθούσε στην σωματική θερμοκρασία ή ακόμα ότι ήταν κάποιος μηχανισμός αναγνώρισης στην κοινωνία των ζέβρων.

Η ομάδα κατέληξε στο ότι οι ρίγες ήταν ένας μηχανισμός εναντία στα παράσιτα της φύσης ύστερα από μελέτες στα εφτά είδη των συγγενών ζώων όπως άλογα, γαϊδούρια κτλ. παρατηρώντας ότι όπου υπήρχαν ζώα με ρίγες τα παράσιτα ήταν πολύ λιγότερα.

Παρόλα αυτά ακόμα και αυτή η εξήγηση δεν κλείνει τελείως το θέμα με τις ρίγες στις ζέβρες. Οι βιολόγοι ενώ πλέον είναι σίγουροι ότι οι ρίγες υπάρχουν για να κρατάνε τις μύγες μακριά η ερώτηση παραμένει : Γιατί αυτά τα έντομα αποφεύγουν τις ριγέ επιφάνειες;

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here