Αρχική Ειδήσεις Το 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού από ο ενεργειακός κλάδος- απειλή το...

Το 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού από ο ενεργειακός κλάδος- απειλή το σχιστολιθικό αέριο

0
Διαφήμιση

Ο ενεργειακός κλάδος αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης υδατικών πόρων και προέβλεψε ότι η χρήση τους θα αυξηθεί ως το 2035, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Η τελευταία έκθεση “World Energy Outlook” του IEA σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα της παγκόσμιας χρήσης νερού για παραγωγή ενέργειας προβλέποντας αύξηση 20% την επόμενη εικοσαετία.

Κάθε χρόνο “αντλούνται 580 δισ. κυβικά μέτρα νερού για ενεργειακή παραγωγή” αναφέρει η έκθεση, επίδοση που φέρνει τον κλάδο της Ενέργειας στη δεύτερη θέση πίσω από τον τομέα της Γεωργίας.

“Ο ενεργειακός τομέας αντλεί νερό με τον ίδιο ρυθμό που αυτό ρέει στον Γάγγη της Ινδίας ή τον Μισσισσιππή των Ηνωμένων Πολιτειών” τονίζει η έκθεση.

Κύριες αιτίες της υπερβολικής κατανάλωσης νερού είναι η εξόρυξη, μεταφορά και επεξεργασία των ορυκτών καυσίμων, καθώς επίσης και η άρδευση των καλλιεργειών βιοκαυσίμων.

Ο IEA επισημαίνει ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά “συμβάλλουν σε ένα ενεργειακό μέλλον χαμηλών εκπομπών ρύπων δίχως να εντείνουν την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων”. Άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών όπως τα πυρηνικά απαιτούν επίσης μεγάλη κατανάλωση νερού.

Αντίθετα, φωτοβολταϊκά και αιολικά χρειάζονται νερό μόνο για πλύσιμο των πάνελ και καθαρισμό αντίστοιχα.

Εκτός από τη χαμηλή χρήση νερού στις εγκαταστάσεις τους, οι ΑΠΕ αυτές δεν καταναλώνουν νερό κατά την εισαγωγή της πρώτης ύλης στο σύστημα (ηλιακή ακτινοβολία, άνεμος) ούτε χρειάζονται νερό για ψύξη ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα

Από την άλλη πλευρά η εξόρυξη συμβατικού φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι λιγότερο υδροβόρος από την παραγωγή άνθρακα και την υδραυλική ρωγμάτωση, τεχνική που ακολουθείται για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου. Σε αυτή την τελευταία ενσκήπτουν και επιπλέον περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της διαρροής των υγρών της ρωγμάτωσης στον υδροφόρο ορίζοντα.

Αντίστοιχα υψηλή είναι η χρήση νερού και στην εξόρυξη της πετρελαιοφόρου άμμου ή άμμου πίσσας στον Καναδά, χώρα που μαζί με την Κίνα θα είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές παγκοσμίως στην “ενεργειακή” κατανάλωση νερού την επόμενη εικοσαετία.

Διαφήμιση