Αρχική Ειδήσεις Πάτρα: 2 προγράμματα εξοικονόμησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Πάτρα: 2 προγράμματα εξοικονόμησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

0
Διαφήμιση

Αντί εκδηλώσεων η Πάτρα επιλέγει φέτος να προχωρήσει σε δύο σημαντικές ενέργειες εξοικονόμησης νερού, τιμώντας στην πράξη τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας.

Ο Δήμος Πατρέων, η ΔΕΥΑΠ και η ΑΔΕΠ ξεκινούν να υλοποιήσουν στη κατεύθυνση  της  εξοικονόμησης  κατανάλωσης νερού στο σπίτι, το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Οικιακών Ρυθμιστών Ροής Νερού»   σε  1.500   καταναλωτές της πόλης μας, για  να τοποθετηθούν στις παροχές του σπιτιού τους με στόχο την μείωση της κατανάλωσης νερού.

Η χρηματοδότηση της δράσης γίνεται από το Ευρωπαϊκό  έργο  “Εξοικονόμηση Νερού  για την Ανάπτυξη” – “Water Saving for Development (WaS4D)” του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013 και η  διαχείρισή  του από την ΑΔΕΠ, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΠ.

Ο οικιακός ρυθμιστής νερού είναι μια απλή συσκευασία με την οποία επιτυγχάνεται γρήγορος και εύκολος τρόπος για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας χωρίς την αλλαγή μπαταρίας. Με τη τοποθέτηση των φίλτρων του Οικιακού  Ρυθμιστή Ροής Νερού (Eco Kit)  επιτυγχάνεται εξοικονόμηση νερού μέχρι 50%. Η κατανάλωση με ένα κανονικό φίλτρο μπαταρίας είναι  12-16 λίτρα/ λεπτό  ενώ με το φίλτρο  του Eco Kit είναι  8 λίτρα/ λεπτό).

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα αφορά σε πρώτη φάση  5.500 – 6.000 καταναλωτές, συγκεκριμένων περιοχών της Πάτρας, στους οποίους θα σταλεί μαζί με τον επόμενο λογαριασμό  το ειδικό ενημερωτικό  έντυπο.

Στη συνέχεια αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες από 1.500  θα γίνει επιλογή με βάση το κριτήριο κατανάλωσης και η διανομή στους δικαιούχους.

Το σπίτι του νερού

Παράλληλα, λειτουργεί το Σπίτι του Νερού, πρόκειται για Κέντρο Πληροφόρησης για την Εξοικονόμηση του Νερού ( Σπίτι Νερού – Water House) που κατασκευάζεται ήδη από την ΑΔΕΠ και θα είναι έτοιμο στο επόμενο δίμηνο.

Το  Σπίτι Νερού  θα  έχει ως αποκλειστικό  σκοπό την προώθηση  της βιώσιμης διαχείρισης του νερού, μέσω δράσεων πληροφόρησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκδηλώσεων και νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών, που θα απευθύνονται στους καταναλωτές, πολίτες και επαγγελματίες, που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτων. Θα λειτουργήσει  στο κτίριο δίπλα από την ιστορική  δεξαμενή του Φρουρίου επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου & Λόντου ).

Το Σπίτι του Νερού, που θα λειτουργεί ως χώρος ενημέρωσης, θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που κάνει ο Δήμος (π.χ. Παναχαΐδος Αθηνάς), στο Φρούριο της Πάτρας.

Διαφήμιση