Αρχική Ειδήσεις Συρρικνώνεται το μέγεθος των σαλαμάνδρων λόγω αύξησης θερμοκρασίας

Συρρικνώνεται το μέγεθος των σαλαμάνδρων λόγω αύξησης θερμοκρασίας

0
Διαφήμιση

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει σημαντικά το μέγεθος ενός ζωντανού οργανισμού, καθώς ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ υποστηρίζουν πως οι άγριες σαλαμάνδρες που ζουν σε ορισμένες τοποθεσίες της Βορείου Αμερικής έχουν συρρικνωθεί αισθητά καθώς η θερμοκρασία στους βιότοπους τους ανεβαίνει, υποχρεώνοντάς τις να καταναλώσουν περισσότερη ενέργεια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες σαλαμάνδρες από μουσεία, οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν μεταξύ 1957 και 2007 στα Απαλάχια Όρη. Οι ίδιοι επισκέφθηκαν την τοποθεσία την περίοδο 2011-2012 προκειμένου να μετρήσουν το μήκος αμφιβίων και να συλλέξουν δείγματα. Είδαν ότι τα ζώα που αιχμαλωτίστηκαν από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα είναι κατά μέσο όρο 8% μικρότερα σε σχέση με τα παλαιότερα δείγματα.

«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και ταχύτερους ρυθμούς αλλαγής που έχει καταγραφεί ποτέ σε οποιοδήποτε ζώο», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η βασική συντάκτρια της έκθεσης Κάρεν Λιπς.

Η Λιπς και οι συνάδελφοί της υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση συρρίκνωσης θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για τις σαλαμάνδρες. Ωστόσο, δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη εάν πρόκειται για κάποια γενετική αντίδραση στην άνοδο των θερμοκρασιών ή για μία ένδειξη ότι τα ζώα είναι τόσο ευέλικτα που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. «Εάν αυτά τα ζώα προσαρμόζονται, μας δίνουν ελπίδα ότι κάποια είδη θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής», λέει η ίδια.

Σε αυτό το στάδιο των ερευνών, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η συρρίκνωση των αμφιβίων οφείλεται στο μεταβολισμό τους. «Εάν κάνει λίγο περισσότερη ζέστη, το ζώο θα κάψει θερμίδες πολύ ταχύτερα», επισημαίνει η Λιπς προσθέτοντας ότι οι μικρότερες σαλαμάνδρες γεννούν λιγότερα αυγά και είναι πολύ πιο ευάλωτες στους θηρευτές. Αυτά υποστηρίζουν σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Change Biology.

Διαφήμιση