Αρχική Τεχνολογία Η σύγχρονη τεχνολογία διαχείρισης κτιρίων από τη Schneider Electric

Η σύγχρονη τεχνολογία διαχείρισης κτιρίων από τη Schneider Electric

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency (IEA), το 40% περίπου της παγκόσμιας ενέργειας καταναλώνεται για τη λειτουργία κτιριακών εγκαταστάσεων. Παρόλο που ένα τέτοιο ποσοστό φαντάζει ενδεχομένως μεγάλο, σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη για τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές ενός κτιρίου, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την τελευταία δεκαετία, ο κλάδος των συστημάτων αυτοματισμού και διαχείρισης κτιρίων γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, ακριβώς επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στα κτίριά τους, διατηρώντας παράλληλα ένα άνετο περιβάλλον στο εσωτερικό τους.

Αξιοποιώντας τα ανοικτά πρωτόκολλα

Παραδοσιακά, η επικοινωνία μεταξύ συσκευών είναι δυνατή μόνον αν αυτές «μιλούν» την ίδια γλώσσα (πρωτόκολλο). Γι’ αυτό, σε αρκετά χρονολογικά παλαιά κτίρια συναντάμε εξοπλισμό και επιμέρους συστήματα που χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα, γεγονός που δυσχεραίνει τη προσπάθεια για αποδοτική λειτουργία και διαχείριση της ενέργειας στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

Η πρόταση SmartStruxure Solution της Schneider Electric υποστηρίζει ταυτόχρονα και τα τρία ανοικτά πρωτόκολλα επικοινωνίας και δίνει τη μέγιστη ευελιξία και ασφάλεια στην ανάπτυξη ενός πραγματικά ενοποιημένου συστήματος.

Η στρατηγική για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων σε ένα κτίριο είναι η ενοποίηση των πρωτίστως ανόμοιων συστημάτων. Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίου (BMS) είναι καθοριστική, αφού αυτό λειτουργεί ως «μεταφραστής» όλων των στοιχείων και συστημάτων μέσα σε ένα κτίριο ανεξαρτήτως του πρωτοκόλλου στο οποίο αυτά «μιλούν» και με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί και ο έλεγχος και η παρακολούθησή τους από ένα κεντρικό σημείο.

Πληροφορίες από το εξωτερικό του κτιρίου, όπως στοιχεία για τον καιρό, τα κόστη της ενέργειας κλπ. μπορούν επίσης να ενσωματωθούν με τη χρήση Web Services. Αυτή η πολύ πιο αποδοτική διαδικασία εξασφαλίζει τη βελτιστοποίηση των κρίσιμων λειτουργιών του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων και της πυρασφάλειας, του HVAC, του φωτισμού και της μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας.

Η ενοποίηση των συστημάτων αλλάζει επίσης και τον τρόπο που οι ενδιαφερόμενοι διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις τους. Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων έχουν πλέον πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από όλα τα συστήματα του κτιρίου τους. Αυτό όχι μόνο μειώνει σημαντικά το χρόνο που χρειάζονται για να διαγνώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα, αλλά η κεντρική αυτή ενοποίηση προσφέρει και καλύτερη οπτική για το πώς τα συστήματα του κτιρίου συνεργάζονται, δίνοντας νέες ευκαιρίες για βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του.

Επίσης, πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να δούμε τις τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτό – γεγονός που ήταν αδύνατο όταν όλα τα συστήματα διαχειρίζονταν μεμονωμένα.

Διαφήμιση