Αρχική Ειδήσεις «ΟΜΗΡΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ» Το νέο βιβλίο του Κώστας Δούκα

«ΟΜΗΡΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ» Το νέο βιβλίο του Κώστας Δούκα

0
Διαφήμιση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Δούκας, ασχολείται με τον Όμηρο. Ακριβολογώντας θα λέγαμε ότι αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του στον άνθρωπο που τα κείμενα του είναι τα αρχαιότερα το κόσμου και που σήμερα γνωρίζουμε-χάρις στον κ. Δούκα- πως κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα χρησιμοποιεί τουλάχιστον 5.000 λέξεις που κατάγονται από την ομηρική και μόνο διάλεκτο ή έχουν ληφθεί αυτούσιες από εκεί.

Ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος χρησιμοποιεί όπως παλιότερα έχει γράψει τη μέθοδο του Ομήρου ως προς την παρουσίαση του θέματος :να πει το τέλος από την αρχή, για να ξέρη ο αναγνώστης τι θα διαβάσει. Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πελασγός» το νέο το βιβλίο ΟΜΗΡΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ.

Τα ομηρικά έπη βρίθουν σοφίας και γνώσεων με την μορφή επιγραμμάτων, ρητών, γνωμικών, παροιμιών, διδαγμάτων και συμβουλών, εξαιρετικά χρήσιμων σε όλους και, κυρίως, στους νέους, σε μία εποχή κατά την οποία γκρεμίζονται συνήθειες, τρόποι ζωής και ηθικές αξίες, που ίσχυσαν επί αιώνες, εξ αιτίας του αυτοκαταστροφικού μένους που έχει καταλάβει το γένος των ανθρώπων, επισημαίνει ο κ. Δούκας.

Εκτός από τα πολύ γνωστά «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ», ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΕΙΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ», «ΕΠΙ ΞΗΡΟΥ ΑΚΜΗΣ» κ.ά., τα ομηρικά έπη περιλαμβάνουν εκατοντάδες στίχους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκπαιδεύσουν και να καθοδηγήσουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η τεκμαιρομένη παλαιότητα της συγγραφής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας σε πολύ παλαιότερες εποχές των παραδεκτών, καθιστούν το πανάρχαιο τούτο πνευματικό υλικό ακόμη πολυτιμότερο.

Η επισήμανση της ομηρικής σοφίας καταγράφεται στο αρχαίο κείμενο κατά ραψωδία και χωρίο, συνοδεύεται από την μετάφρασή του με την μεγίστη δυνατή προσέγγιση στις λέξεις και τις ρίζες του Ομήρου, σχολιάζεται με παράθεση όλων των πηγών πληροφοριών και αντιστοιχίζεται με τις σύγχρονες ρήσεις από λαογραφικές παραδόσεις και παροιμίες του ελληνικού λαού, μέσα από τις οποίες εκπηγάζει η διαχρονικότητα του Ομήρου, καθώς διαιωνίζεται και διασώζεται ο γνήσιος δεσμός μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαιοτέρου Ελληνισμού.

Καταδεικνύεται, πράγματι, περίτρανα ότι το Ελληνικό φύλο με την γλώσσα, τις ρήσεις, τα ήθη και τις λοιπές κοινωνικές συνήθειες, έχει διαχρονική παρουσία στον ίδιο γεωπολιτικό χώρο, όταν τα σπέρματα του πνεύματος και του πολιτισμού εδημιουργούντο στην ίδια περιοχή με πρωτεργάτη τον Όμηρο.

Διαφήμιση