Αρχική Ειδήσεις Οι κακές σχολικές επιδόσεις των κοριτσιών σχετίζονται με την… παχυσαρκία

Οι κακές σχολικές επιδόσεις των κοριτσιών σχετίζονται με την… παχυσαρκία

0
Διαφήμιση

Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και επιδόσεων των εφήβων στο σχολείο διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία στα κορίτσια συσχετίζεται με χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας τους, σε σχέση με τις συνομίληκές τους που έχουν κανονικό βάρος.

Αυτό κατέγραψε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 6.000 παιδιά, συσχετίζοντας τους βαθμούς τους στο σχολείο με το βάρος τους στις ηλικίες των 11, 13 και 16 ετών. Από το σύνολο των παιδιών, το 72% είχαν φυσιολογικό για την ηλικία τους βάρος (με βάση το δείκτη σωματικής μάζας), το 13% ήσαν υπέρβαρα και το 15% παχύσαρκα.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα παχύσαρκα κορίτσια ως ομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο) συστηματικά από τα 11 έως τα 16 χρόνια τους εμφάνιζαν χειρότερες σχολικές επιδόσεις σε σχέση με τις συμμαθήτριές τους με κανονικό βάρος. Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στις σχολικές επιδόσεις όμως δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρη στα αγόρια με παραπανίσια κιλά.

Οι χειρότερες επιδόσεις των παχύσαρκων κοριτσιών αφορούσαν όλα τα βασικά μαθήματα (γλώσσα – λογοτεχνία, μαθηματικά, θετικών επιστημών) και, κατά μέσο όρο, αντιστοιχούσαν σε επίπεδο βαθμολογίας “D” έναντι για “C”.

Επισημαίνεται ότι η έρευνα διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας – βαθμών και όχι μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος, καθώς επίσης ότι η σχέση αυτή δεν ισχύει κατ’ ανάγκη για όλα τα παχύσαρκα κορίτσια. Τέλος, διευκρινίζεται ότι ο δείκτης σωματικής μάζας (το βάρος σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα) θεωρείται φυσιολογικό κάτω του 25, ενώ δείχνει υπέρβαρο άτομο μεταξύ 25 – 30 και παχύσαρκο άνω του 30. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας “International Journal of Obesity”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here